13 aplikacija koje olakšavaju svako putovanje

Da li Vam se desilo da ste preopteretili mobilni telefon aplikacijama za putovanja. Mnoge su odlične i omogućit će Vam da istražite nepoznata mjesta. Treba zadržati samo one aplikacije koje često koristite.

Ne moraju biti nove aplikacije nego aplikacije koje će Vam olakšati putovanje i učiniti da putujete sa uživanjem. Prije nego što odete na neku zanimljivu destinaciju, instalirajte na svoj telefon neku od ovih korisnih aplikacija koja će Vam pomoći da se što bolje informišete i snađete.

LiveTrekker

LiveTrekker je aplikacija koja je san svakog flâneursa koji voli lutati bez karte, a, ipak, želi poslije da pogleda gdje je bio. LiveTrekker Vam omogućava da vodite dnevnik svojih putovanja na interaktivnim mapama i prati Vas tokom cijelog puta, bilježeći, između ostalog, brzinu kojom se krećete i nadmorsku visinu na kojoj boravite. Dodajte tekst, slike, audio i videozapise i napravite multimedijalni dnevnik koji možete da podijelite sa prijateljima. Aplikacija je besplatna i dostupna za iOS i Android, livetrekker.com.

Duolingo

Besplatna, jednostavna, zabavna i dobro osmišljena aplikacija za učenje stranih jezika. U prilog tome govori i brojka od 70 miliona registrovanih korisnika. Ono što je čini posebnom pored odličnog dizajna jeste struktura aplikacije: ovaj kurs je osmišljen poput igrice u kojoj korisnici stiču znanje i prelaze nivoe. Aplikacija je besplatna i dostupna za iOS i Android, duolingo.com.

Vurb 

Pronalazak najboljeg restorana, odabir filma ili nekog drugog mjesta za druženje možete obaviti na nekoliko adresa na internetu i to pomoću aplikacije Vurb, koja se oslanja na recenzije ranijih posjetitelja. Ako biste radije proveli dan uz neki film, pri ruci će Vam biti pregled najpopularnijeg po kategorijama, s mogućnošću da pronađete nešto za sebe i dragu osobu. Pri odabiru filmova pomoći će ocjene i komentari na Rotten Tomatoesu ili IMDB-u.

iBooks

iBooks je besplatna Apple aplikacija namijenjena čitanju e-knjiga i PDF dokumenata na iPad i iPhone uređajima. Aplikacija podržava e-knjige u EPUB i PDF formatima te knjige izrađene pomoću iBooks Author programa (IBA format). Unutar same aplikacije postoji i mogućnost kupovine knjige s Apple BookStorea.

Google Translate

Ako ste u stranoj zemlji, Google Translate je jedan od najboljih alata za sporazumijevanje. Aplikacija prevodi 80 jezika, a ne morate čak ni biti online da bi radila. Možete upisati ili govoriti fraze koje treba prevesti, a aplikacija će reći prijevod. Najzanimljiviji dio aplikacije je da možete fotografirati tekst koji želite prevesti, a aplikacija će uraditi ostatak posla.

Google Maps

Za što lakše i jednostavnije snalaženje na nepoznatoj lokaciji ključno je imati kartu. Postoji mnogo aplikacija koje Vam u tome mogu pomoći, no Google Maps i Maps.me su najpopularnije. Omogućuju Vam da unaprijed skinete kartu mjesta te je koristite i u trenucima kada niste povezani na internet. Iznimno korisno je da ne morate ulaziti u kafiće i restorane u potrazi za bežičnim internetom kako biste uspjeli locirati svoj hotel ili apartman. Google je velika pomoć na putovanjima, a to znaju svi oni koji koriste Googleovu uslugu Now koja povezuje više servisa.

XE Currency

Aplikacija koju koristi preko 20 miliona ljudi širom svijeta nudi brojne korisne funkcije, ali turisti je vole zbog konvertovanja. Pokriva preko 180 valuta, ali i čuva posljednje ažurirane vrijednosti valuta, pa je možete koristiti i bez interneta. Aplikacija je besplatna i dostupna za iOS i Android, xe.com.

Tripit

Nakon što ste rezervirali hotele ili apartmane, avionske ili autobusne karte, sada imate nekoliko e-mailova s potvrdama rezervacija u kojima se lahko pogubiti. Tripit prikuplja sve te podatke te ih sprema na jedno mjesto kako biste im u svakom trenutku mogli lahko pristupiti. Na Vama je da proslijedite sve informacije vezane za Vaše putovanje, a aplikacija će ih sama organizirati.

Potrebno je samo da ove mailove proslijedite aplikaciji, a, ukoliko putujete sa prijateljima, možete svoje planove podijeliti i sa njima, pa Tripit tako postaje aplikacija za koordinisanje grupnog putovanja. Aplikacija je besplatna i dostupna za iOS i Android, tripit.com.

App in the Air

Jednostavna i pametna aplikacija koja najbolje pokriva informacije vezane za aviosaobraćaj. Pruža relevantne i tačne informacije o letovima, aerodromima i iznenadnim izmjenama, čak i ukoliko ostanete bez interneta. Aplikacija je besplatna i dostupna za iOS i Android, appintheair.mobi.

Wolfram Sun Exposure

Aplikacija koja brine o Vašem zdravlju kada ste na otvorenom, izloženi sunčevim zracima. Unesite tip kože kako biste saznali koliko dugo možete da budete napolju a da ne izgorite, u zavisnosti od doba dana, lokacije i losiona za sunčanje koji koristite. Aplikacija je dostupna za iOS.

Time Out

Esencijalni vodič kroz grad koji Vam pruža informacije koje biste inače dobili od lokalnih stanovnika. Informišite se o gradskim atrakcijama, popularnim restoranima i klubovima, koncertima i festivalima, a ujedno možete rezervisati karte za iste. Aplikacija je besplatna i dostupna za iOS i Android.

Citymapper

Čini da se lahko krećete po naizgled zamršenim ulicama velegrada. Jednostavna je za korištenje i nudi detaljniji plan putovanja od Google Mapsa, uključujući validna vremena polazaka kao i obavještenja o eventualnim promjenama, i to za različite oblike prevoza (autobus, voz, metro, bicikl, taksi, Uber). Dostupna je u tridesetak gradova širom svijeta. Aplikacija je besplatna i dostupna za iOS i Android, citymapper.com.

Splittr

Ova sjajna aplikacija kao da je osmišljena u skladu sa filozofijom: Čist račun, duga ljubav. Zaboravite na neprijatne situacije sa prijateljima ili kolegama kada stigne račun u restoranu. Sada vrlo jednostavno možete da podijelite troškove na odmoru, u restoranu ili na poslovnom putovanju (nadamo se ne i poslije romantične večere), i to bez internetske konekcije. Podržava različite strane valute – splittrapp.com.