Memorandum o razumijevanju i saradnji između ‘BH-Gasa’ i ‘Plinacroa’

Prva faza provedbe dijela Plinskog prstena Energetske zajednice u BiH već je započela, gradnjom plinovoda Zenica – Travnik koji je u završnoj fazi provedbe.

Hrvatski i bosanskohercegovački operatori plinskog transportnog sustava Plinacro i BH-Gas u četvrtak su u Sarajevu potpisali Memorandum o razumijevanju i suradnji kojim se predviđa suradnja u povezivanju transportnih plinskih sustava dviju zemalja, priopćeno je iz Plinacroa.

Plinacro i BH-Gas dogovorili su nastavak i intenziviranje zajedničkih aktivnosti na pripremi projekata povezivanja transportnih plinskih sustava Hrvatske i Bosne i Hercegovine i to na pravcima Zagvozd – Imotski – Posušje – Travnik / Novi Travnik, Slobodnica – Brod – Zenica te Lička Jesenica – Rakovica – Tržac – Bosanska Krupa.

U Plinacrou pri tome naglašavaju kako pravci Zagvozd – Imotski – Posušje – Travnik / Novi Travnik i Slobodnica – Brod – Zenica predstavljaju dio Plinskog prstena Energetske zajednice (EC Gas Ring), čijom realizacijom bi se omogućila diversifikacija izvora opskrbe BiH, kako putem projekta Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP) i južnog dijela hrvatskog transportnog sustava, tako i putem hrvatskog transportnog sustava na sjeveru, koji se neposredno naslanja na slovenski i mađarski transportni sustav.

Prva faza provedbe dijela Plinskog prstena Energetske zajednice u BiH već je započela, gradnjom plinovoda Zenica – Travnik koji je u završnoj fazi provedbe.

Dvije su tvrtke podržale izgradnju LNG terminala na Krku i pratećih otpremnih plinovoda kao i osiguranje plina iz alternativnih izvora za potrebe BiH u okviru svojih nadležnosti, s ciljem osiguranja diversifikacije izvora i, u konačnici, poboljšanja sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, te podršku realizaciji projekta Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP).

Izražena je i namjera nastavka zajedničkih aktivnosti i sudjelovanja u procesu prijavljivanja projekata interkonekcija u skladu s odredbama uredbi važećih za države članice Europske unije i ugovorne strane Energetske zajednice.

BH-Gas će na bazi potpisanog Memoranduma, u saradnji sa Vladom Federacije BiH i resornim ministarstvom, pokrenuti aktivnosti na realizaciji nominovanih aktivnosti iz Memoranduma, a sve s ciljem osiguranja stabilnih isporuka prirodnog gasa za građane FBiH i cijele BiH, saopćeno je iz BH-Gasa.