Amazon otvara fizičke objekte za prodaju

Najveći online trgovac Amazon odlučio se proširiti i izvan interneta kupovinom lanca trgovina hranom Whole Foods. Posao je vrijedan 13,7 milijardi dolara, a njime će najveća online trgovina dobiti stotine fizičkih mjesta za kupnju širom SAD-a i šire.

Amazon je pristao platiti 42 dolara za dionicu Whole Foodsa, što je oko 27 posto više od njihove vrijednosti prije objave preuzimanja, te će ujedno preuzeti i dugove tog lanca. Generalni direktor kompanije John Mackey i dalje će biti zadužen za vođenje Whole Foodsa što će ujedno biti i njegova pobjeda nad aktivistički orijentiranim investitorom Jana Partners koji ga je htio maknuti s čelne pozicije.

Dogovor o prodaji je potresao tržište pa su u petak dionice Wal-Marta pale za 7,1 posto, dok je, primjerice, cijena dionica Krogera bila u crvenom čak 17 posto. S druge, pak, strane, cijena Amazonovih dionica rasla je za 2,9, a Whole Foodsa za 27 posto.

Amazon ovim poslom dobiva rašireni i uhodani lanac trgovina u kojem može implementirati svoja višegodišnja saznanja o načinu na koji ljudi biraju što će kupiti. Ipak, ovo je svojevrsno priznanje internetskog diva da je svjestan kako ne može dovoljno brzo ostaviti traga u fizičkom trgovanju.

Ovom kupovinom Amazon će vjerojatno izgurati Instacart na margine poslova dostave, budući da taj startup trenutačno dostavlja hranu iz Whole Foodsa u više od dvadeset američkih saveznih država. Isto tako, ovo će biti dosad najveće Amazonovo preuzimanje druge kompanije.

Njihova najveća dosadašnja kupovina je iz 2014. kada su za 970 milijuna dolara preuzeli servis za video igre Twitch. Whole Foods ima više od 460 trgovina koje su smještene mahom u SAD-u, ali i u Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu. Godišnji prihodi kompanije iznose 16 milijardi dolara.