Apple će još jednom promijeniti tržište pametnih telefona

Zbog skupljeg iPhonea 8 vjerojatno osjetno pasti cijene starijih modela, što će natjerati Samsung, Huawei, LG, Sony, Google i ostale konkurente da spuste cijene svojih flagship modela koji se trenutno nalaze na tržištu.

Apple još od pojave prvog iPhonea prije deset godina pomiče granice i uvelike određuje smjer industrije, ne samo one vezane uz pametne telefone već i tablete, pametne satove, prijenosna računala… No ovaj put mogao bi započeti trend koji će se mnogima učiniti negativnijim od onog kad su prošle godine u kompaniji donijeli odluku da je došao kraj utoru za slušalice. Naime, iPhone 8 mogao bi imati početnu cijenu od nevjerojatnih hiljadu američkih dolara!

Pripreme za ovako nešto trajale su neko vrijeme jer modeli iPhonea od 256GB proteklih su godina bili iznad 950 dolara. Naravno, oni su bili ekskluzivni, najbolje što se nudilo i zato je zabrinjavajuće što će sad početna cijena biti iznad toga.

Takvo je stanje stvari zbog činjenice da će iPhone 8 vjerojatno imati zakrivljeni OLED zaslon, minimalno 64GB prostora i 3GB RAM, 3D senzore za proširenu i virtualnu stvarnost, bežično punjenje baterije, poboljašnu otpornost na vodu i prašinu, bolji zvučnik, dualnu i poboljšanu kameru, senzore za prepoznavanje lica… a izrada će koštati između 300 i 330 dolara.

S obzirom da iPhone ima profitnu maržu od 30 ili više posto, lako je za izračunati da će cijena u trgovinama biti tisuću i više dolara. Također, Apple se ne bi odlučio na nešto slično da nije dobro analizirao situaciju. Čak i s takvom cijenom, potražnja će nadmašiti ponudu i Apple će srušiti rekorde, u to nitko ne sumnja. Osim ako se ne dogodi neki čudesni zaokret pa korisnici pokažu da ipak postoje granice preko kojih ne misle preći kako bi kupili uređaj čiji vijek trajanja zapravo jest 12 mjeseci, nakon čega se pojavljuje nova igračka i zauzima centar pažnje.

Kako god, Apple će postaviti novi trend i postaviti pritisak na konkurenciju, koja ili će krenuti njihovim putem ili će iskoristiti situaciju pa svoje uređaje s OLED zaslonom, 64GB prostora, u najmanju ruku jednako kvalitetnim kamerama i dodacima kao razni senzori ili bežično punjenje baterije nastaviti prodavati i po dvostruko nižoj cijeni od Appleove. Mogli bi profitirati na tom primjeru.

Samo, ono što mijenja “igru” nepovratno, barem za ovu godinu, jest činjenica što će zbog skupljeg iPhonea 8 vjerojatno osjetno pasti cijene starijih modela, što će natjerati Samsung, Huawei, LG, Sony, Google i ostale konkurente da spuste cijene svojih flagship modela koji se trenutno nalaze na tržištu.