Apple i Amazon zainteresirani za Toshibinu proizvodnju čipova

Toshiba, treba li na to podsjetiti, ima velikih financijskih problema i uprava sada pokušava prodati neke dijelove kompanije kako bi se koncentrirala samo na one koji im donose najviše zarade. Među divizijama koje su “na bubnju” je i proizvodnja čipova, vrlo atraktivna djelatnost u današnjoj svjetskoj industriji.

Već prije je svoju ponudu za preuzimanje ovog Toshibinog odjela poslao Foxconn, potpomognut Sharpom, japanskim divom kojeg su preuzeli prošle godine. Sada je, pak, šef Foxconna Terry Gou objavio da su u tom pothvatu dobili još dva moćna partnera – Apple i Amazon – koji će se novčano uključiti u pokušaj preuzimanja Toshibinog poslovanja s čipovima.

Konačna cijena preuzimanja, dođe li do njega, mogla bi biti oko 18 milijardi dolara. No, problem u cijelom tom poslu predstavlja činjenica da japanske vlasti ne žele prepustiti kontrolu nad Toshibinim odjelom bilo kome tko se nalazi izvan Japana. Zbog toga bi tajvanski Foxconn, uz američke partnere, mogao trebati veliku pomoć od Sharpa – sve kako bi uprava ostala “vjerna” Japanu i udaljena od Kine koliko god je to moguće.