‘AS Group’ želi preuzeti kompletnu prehrambenu industriju ‘Agrokomerca’

‘AS Group’ je već preuzeo jednu cjelinu prehrambene industrije. Zainteresiran je i za drugu cjelinu kako bi zaokružili porizvodnju u prehrambenom sektoru ‘Agrokomerca’.

Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave ‘AS Group’, potvrdio je za ‘Slobodnu Bosnu’ interes za preuzimanje i drugog dijela prehrambene industrije velikokladuškog „Agrokomerca“ čija je licitacija zakazana za danas.

U Općinskom sudu u Velikoj Kladuši 30. augusta zakazana je licitacija za dio nekretnina Prehrambene industrije ‘Agrokomerca’ koji je bio pod hopotekom. Riječ je o zemljištu od oko 76.000 kvadratnih metara na kojem se nalaze proizvodne hale i hladnjača kapaciteta 5.000 tona.

“‘AS Group’ je već preuzeo jednu cjelinu prehrambene industrije a svakako smo zainteresirani i za drugu cjelinu kako bismo zaokružili porizvodnju u prehrambenom sektoru ‘Agrokomerca’. Želimo obnoviti prozvodnju konzumnih jaja i mesa koje ćemo distribuirati pod jedinstvenim robnim znakom AS, a posebno smo zainteresirani za preuzimanje hladnjače koja je o solidnom stanju. Nažalost, oprema u proizvodnim halama nije u dobrom stanju i najvećim dijelom se mora zamijeniti novom”, rekao je Hrvić za ‘Slobodnu Bosnu’.

Hrvić kaže da ‘AC Food’, firma koja je ranije preuzela dio tvorničkih postrojenja Agrokomerca, namjerava obnoviti proizvodnju mesa i konzumnih jaja putem mreže kooperanata.

“Naša poslovna orijentacija jeste da razvijamo poslovnu saradnju s kooperantima. Želimo primijeniti pozitivno iskustvo velikih evropskih proizvođača hrane – niko od njih ne proizvodi sve,  nego se oslanjaju na vlastitu mrežu kooperanata. U svojim najboljim danima,to je radio i ‘Agrokomerc’ i mi namjeravamo nastaviti i usavršiti to pozitivno naslijeđe”, kazao je Hrvić.

Hrvić otkriva da namjerava oživjeti nekadašnji brend Emina, ali i kupiti tvornicu supa, majoneze i kečapa a već imaju i strateški plan za čitav ‘Agrokomerc’.

“Razvoj velikokladuške firme ići će dio po dio, a ‘AS Group’ će preuzeti sve rentabilne dijelove čim to Sud bude omogućio”, rekao je Hrvić za “Slobodnu Bosnu”, posebno istaknuvši činjeniu da se Tops i drugi proizvodi ‘Agrokomerca’ kao što su Pettit, Čajni kolutići, Mljeveni keks, itd., uz plasman na domaće tržište izvoze i u Hrvatsku, Srbiju, na Kosovo, Crnu Goru, Makedoniju, Sloveniju, Austriju, Sjedinjene Američke Države, a odnedavno i na tržište Bliskog istoka.