Banja Luka: Usvojena odluka o izgradnji toplane na biomasu

Banja Luka je ušla u rješavanje  najvećeg komunalnog i finansijskog problema.

Skupština grada Banja Luka u petak je usvojila set odluka u vezi s osnivanjem novog privrednog društva  ‘Eko toplane Banja Luka’ i gradnjom nove toplane na biomasu.

“Banja Luka je ušla u rješavanje  najvećeg komunalnog i finansijskog problema. Očekujem da u narednim danima idemo korak po korak, s tim što će prvi korak biti potpisivanje ugovora sa strateškim partnerom o osnivanju novog privrednog društva, a zatim izdavanje jedne po jedne dozvole, te radovi na terenu,”rekao je gradonačelnik Igor Radojičić nakon završetka vanrednog skupštinskog zasjedanja.

Odbornici su dali zeleno svjetlo za prijedlog odluke o izboru strateškog partnera i davanju saglasnosti za prijedlog ugovora o strateškom partnerstvu s kompanijom Društvo za energetiku i ekologiju – IEE d.o.o. Banja Luka.

Banjalučka skupština je usvojila i prijedlog odluke o kreditnom zaduženju Grada u iznosu od 3.000.000 KM za potrebe finansiranja kapitalne investicije novog postrojenja toplane.

Kreditna sredstva će biti osigurana kroz zaduženje kod domaćih komercijalnih banaka, po kamatnoj stopi do četiri posto, uz rok otplate od 13 mjeseci i grejs periodom od tri mjeseca.