Banke u regiji Veneto preuzela ‘Intesa Sanpaolo’ za jedan euro

U spašavanje je uloženo 17 milijardi eura, ali je novi vlasnik Intesa Sanpaolo ipak najavio otkaze za 3900 ljudi.

Talijanska vlada riješila je problem dviju manjih banaka prepuštanjem Intesi Sanpaolo, ali po daleko višoj cijeni od vlastitih predviđanja.

Talijanska vlada odlučila je spasiti Banco Popolare di Vicenza i Banco Veneto s 5,2 milijarde eura samo dva dana nakon što su iz Europske središnje banke (ECB) upozorili da one propadaju, odnosno da će vjerojatno propasti.

Takozvanu “dobru” imovinu tih dviju banaka u regiji Veneto u ponedjeljak je preuzela talijanska bankarska grupa Intesa Sanpaolo za simboličan jedan euro.

Ne vidi bolje rješenje

Ministar gospodarstva Pier Carlo Padoan rekao je da će vlada također ponuditi jamstva u iznosu do 12 milijardi eura za potencijalne Intesine gubitke koji bi mogli proizići iz loših i rizičnih zajmova. Time se ukupna svota spašavanja penje na 17 milijardi eura, tri puta više od prvotnih procjena potrebe dokapitalizacije tih dviju banaka. “Oni koji nas kritiziraju trebali bi reći koja bi bila bolja alternativa. Ja ju ne vidim”, kazao je ministar Padoan na tiskovnoj konferenciji održanoj u nedjelju. Talijanski premijer Paolo Gentiloni kazao je da je njihovo spašavanje potrebno kako bi se zaštitili štediše i zajamčilo “dobro zdravlje našeg bankarskog sustava”.

Izbjegnuti poremećaji

Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager izjavila je da će se dopuštenjem Italiji da koristi državnu pomoć “izbjeći gospodarski poremećaji u regiji Veneto”

“Tim će se mjerama iz talijanskog bankovnog sustava ukloniti 18 milijardi eura loših zajmova i time doprinijeti njegovoj konsolidaciji”, dodaje Vestager. Propast tih dviju banaka mogla bi rezultirati gubitkom i do 4000 radnih mjesta, piše list La Repubblica.

Radna mjesta ipak neće biti spašena, unatoč desecima milijardi državnih eura. Naime, Intesa je u ponedjeljak objavila kako bi planirana akvizicija dviju banaka mogla dovesti do zatvaranja i do 600 poslovnica, a bit će otpušteno do 3900 zaposlenika, prenosi Reuters.