Bez javnih investicija nema brze ceste do Goražda

Federalni parlament nije spreman podržati cestovno uvezivanje Sarajeva s Beogradom brzom cestom na pravcu Beograd-Užice-Višegrad-Goražde-Prača-Sarajevo,” precizira Adžem.

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održanoj 14. juna poslanik Demokratske fronte (DF) Dževad Adžem podnio je inicijativu kojom bi Parlament zaključkom obavezao Vladu FBiH da u dopuni Programa javnih investicija za period 2017.-2019. godine usvoji projekat izgradnje tunela Hrenovica-prevoj Hranjen-Goražde i time stvori potrebne preduvjete da Vlada FBiH rebalansom osigura inicijalnih 70 miliona KM, saopćeno je iz DF-a.

Kako se navodi, Adžem će na prvoj narednoj sjednici tražiti izjašnjavanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH te očekuje da će njegova inicijativa biti usvojena.

“Bez uvrštavanja u Program javnih investicija za 2017 godinu nema brze ceste Sarajevo-Goražde,”ističe Adžem.

Istovremeno, podsjeća da su na zajedničkoj sjednici Komisije za transport i komunikacije, Komisije za urbanizam i prostorno planiranje i Komisije za lokalnu samoupravu održanoj 13. juna članovi Predstavničkog doma većinom glasova podržali cestovno uvezivanje Sarajeva s Beogradom trasom koja bi se trebala graditi pravcem Sarajevo-Zenica-Žepče-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd.

“To znači da Federalni parlament nije spreman podržati cestovno uvezivanje Sarajeva s Beogradom brzom cestom na pravcu Beograd-Užice-Višegrad-Goražde-Prača-Sarajevo,” precizira Adžem.

Po njegovim riječima, predstavnici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija naglasuli su da bi Vlada FBiH mogla u rebalansu budžeta za 2017 godinu osigurati inicijalnih 70 miliona KM za početak radova na izgradnji tunela Hrenovica-prevoj Hranjen-Goražde i time opravdati preferiranje cestovnog uvezivanja Beograda i Sarajeva preko Tuzle.

Adžem je kao član Komisije za promet i komunikacije u diskusiji naglasio da u Programu javnih investicija za period 2017.-2019. nije uvršten projekat izgradnje tunela i navedena dionica od 13,7 km i da se zbog toga ne može govoriti o obezbjeđenju finansijskih sredstava.

“Naime, uvjet za osiguranje sredstava za finansiranje bilo kog projekta jeste da se projekat nalazi u Programu javnih investicija,” navodi Adžem.