Bežični internet mogao bi doseći brzine kao onaj uz korištenje optike

U teoriji je moguće pružati usluge brzine kao optički internet koji trenutno postoji, ali na bežičan način.

Bežični internet i njegova brzina predmet su istraživanja otkako je predstavljen 1998. godine, ali za prijenosna i stolna računala još uvijek nije bolje rješenje od spajanja uz pomoć omražene žice. I to bi se napokon moglo promijeniti jer stručnjaci na institutu Max Planck te sveučilištima Otago, Ottawa i Rochester možda su stigli do rezultata koji bi mogao dovesti do bežičnog interneta brzine kao onaj uz korištenje optike.

Naime, testovi provedeni u njemačkom Erlangenu iznimno su relevantni jer radi se o urbanom području, što podrazumijeva razne prepreke u vidu infrastrukture pa se samim time može zaključiti koliki potencijal cijela priča ima. Naravno, očekivano su zgrade i kuće utjecale na protočnost koncekcije i to je ono što treba riješiti, a još uvijek je iznimno komplicirano. Korištenjem odašiljača koji reflektiraju zakrivljenu svjetlost postignuti su određeni rezultati, ali sve skupa je još daleko od komercijalne upotrebe.

Svejedno, korak prema naprijed je postignut i u teoriji je moguće pružati usluge brzine kao optički internet koji trenutno postoji, ali na bežičan način. Olakšalo bi to mnoge stvari jer bi uz postojanje jedne “stanice” svi u krugu oko dva kilometra mogli dobiti internetske brzine kakve danas imaju uz “fizičko” spajanje na optičku infrastrukturu. Ali, ono što danas imamo jako je skupo i komplicirano, zato i jest nedostupno na mnogim područjima. A da se to zaobiđe, pomoglo bi ovo što rade stručnjaci s nekoliko različitih sveučilišta i jednog instituta. Uostalom, pozitivno je što postoji tolika svijest o problemu i traži se način kako taj problem riješiti.

Nažalost, načekat ćemo se da to stigne, barem uz ovo što se radilo u Erlangenu jer svakim reflektiranjem signala gubi se dio brzine, a načini kako to poboljšati još uvijek se traže. Ipak, treba biti pozitivan i zadovoljiti se činjenicom da je netko stigao ovoliko daleko, bez obzira što je krajnji rezultat još uvijek teško prognozirati.