‘Bingo’ će zadržati trenutno zaposlene radnike ‘Dite’

‘Bingo’ je dostavio ponudu za kupovinu tuzlanske fabrike deterdženata ‘Dita’ za oko osam miliona KM, što je prihvaćeno na Odboru povjerilaca.

Kompanija ‘Bingo’ d.o.o. export import Tuzla dostavila je pismo namjere i ponudu za kupovinu tuzlanske fabrike deterdženata ‘Dita’ za oko osam miliona KM, što je u srijeduprihvaćeno na Odboru povjerilaca.

Stečajni upravnik fabrike ‘Dita’ Hajrudin Kunalić potvrdio je ovu informaciju, te dodao da je rok za uplatu spomenutih sredstava 25. april.

Kunalić je pojasnio da je cjelokupna imovina ‘Dite’ pod hipotekama različitih banaka koje su se odrekle dijela svojih potraživanja kako bi iz cijene akvizicije bilo izvršeno uvezivanje penzionog staža za sve bivše i sadašnje radnike, kao i isplata osam plata – za šta će trebati sačekati presudu Ustavnog suda.

Naveo je i da će “ostati dio sredstava za opći isplatni red”, što će zavisiti i od najavljenih izmjena Zakona o stečaju.

Kunalić je istakao da su različiti povjerioci namireni u iznosu od 30 do 40 posto prijavljenih i priznatih potraživanja, a da se ‘Bingo’ obavezao nastaviti proizvodnju u ‘Diti’ i zadržati trenutno zaposlenih 75 radnika.