Blockchain tehnologija kao transformator sigurnosne industrije

Blockchain tehnologija ne mora služiti samo za baratanje kriptovalutama, ona može poslužiti i u sigurnosne svrhe. Jer, zbog načina na koji je izvedena nudi se kao idealno rješenje na mnogim poljima, ponajviše onom vezanom uz Internet stvari (IoT), koji će procvjetati čim mobilne mreže pete generacije (5G) postanu stvarnost.

Dakle, na desetke milijarda spojenih uređaja, stotine milijarda američkih dolara u prihodima… U takvo okruženje svakako će željeti ući cyber kriminalci, što znači da ih treba spriječiti na najbolji mogući način. I kompanija Synopsys tvrdi da se to može uz blockchain tehnologiju.

No, prije, u svojoj definiciji, blockchain je mreža servera koji se ponašaju kao replicirana baza podataka. Svaki server sadrži sve podatke o transakcijama. U toj mreži postoje tzv. čvorovi pod nazivom validatori i oni svaku transakciju provjeravaju i odobravaju ili odbijaju. Nakon što se transakcija odobri, posebni čvorovi šalju podatke po cijeloj mreži o transakciji i svaki server transkaciju zapisuje kod sebe. Na taj način svi imaju sve podatke o svim transakcijama.

Ukratko, decentralizirani sustav, koji ne treba centralnu banku, niti nekoga tko bi ga nadgledao. Za svijet kriptovaluta to je idealno jer trag novca ne može se pratiti pa je situacija poprilično idealna, posebno za one koji barataju povećim svotama novca. No, kako bi to pomoglo kod sigurnosti?

Pa na isti način! Jer, sustav izgrađen na blockchainu bi svaku aktivnost koja odudara od uobičajene detektirao i generirao pažnju prema njoj, a s obzirom da svi sve vide, vrlo lako bi se mogli riješiti problemi. Naravno, blockchain kao takav ne bi mogao spriječiti napade, ali bi ih brže detektirao, bolje bi se analizirali pa bi se šteta umanjila. To bi anuliralo cijeli niz napada, koji se baziraju na širenju i ovise o tome koliko traju.

Financijske institucije razmišljaju o svemu ovome već neko vrijeme i vjerojatno su već započele implementaciju blockchain tehnologije unutar svojih sustava, baš kao što je učinio IBM prije skoro dvije godine. Zasigurno će to početi i ostali jer jasno je da se radi o nečemu što može imati iznimnu korist na mnogo polja zahvaljujući svojoj decentraliziranosti i transparentnosti.