Budžet Unsko-sanskog kantona bilježi suficit u prva tri mjeseca

Prihodi od poreza na dobit veći su od planiranih, međutim evidentno je smanjenje prihoda od indirektnih poreza koje je u prvom kvartalu iznosilo oko tri miliona KM.

Budžet Unsko-sanskog kantona u prva tri mjeseca i uprkos činjenici  da su prihodi ostvareni u manjem iznosu od planiranog, bilježi suficit.  U periodu od 1. januara do 31. matra ove godine u budžet USK uprihodovano je više od 42 miliona KM, što je 78 posto  od planiranog.

“Za prva tri mjeseca mi smo ostvarili tekući suficit u iznosu više od dva miliona KM, a rezultat poslovanja je 900.000 KM. Dakle, ne stvaramo više deficit u godišnjem nivou kada je u pitanju Budžet USK,” kazao je Husein Rošić, premijer USK.

Iako, kako kaže, prva dva mjeseca nisu bila ohrabrujuća, uspjeli su sustići plate budžetskim korisnicima.

U januaru i februaru bilježi se pad sa 2.200.000 KM, dok je u martu zabilježen rast prihoda za skoro 800.000 KM.

Prihodi od poreza na dobit veći su od planiranih, međutim evidentno je smanjenje prihoda od indirektnih poreza koje je u prvom kvartalu iznosilo oko tri miliona KM.

“Zakazali su prihodi od indirektnih poreza koji su nama osnovni prihodi u planiranju našeg budžeta. Mi smo to naglašavali i kada smo donosili budžet za tekuću, 2017. godinu, da ćemo imati taj problem. I taj problem nam se i pokazao i zato nam i punjenje budžeta nije onakvo kako smo planirali za ova prva tri mjeseca,” istakla je Zlatka Šepić, ministrica finansija USK.

Dodaje da se u aprilu očekuje novi način raspodjele prihoda od indirektnih poreza, kojim bi se trebala ublažiti ova smanjenja. U suprotnom, Kanton bi do kraja godine po ovom osnovu bio zakinut za 12 miliona KM.

Tokom sjednice usvojen je program utroška sredstava Razvojne agencije USK, a nacrt sporazuma o dinamici isplata Vlade i sindikata državnih službenika vraćen je na doradu.

“Mi sa sindikatima imamo odlične odnose. Sa sindikatom državnih službenika postoje samo neka neusaglašavanja po pitanju obaveza iz prethodnog zakona o radu, a tu je bilo riječi o nekim obavezama tipa jubilarnih nagrada i otpremnina. Otpremnine nisu problem. Mi ćemo ove godine sve obaveze završiti kada je u pitanju ova sindikalna podružnica, ali s obzirom na to da u 2016. godini nisu određene obaveze planirane, kao takve ne mogu biti ni isplaćene,” kazao je premijer Rošić.

Upravo takve obaveze će biti predmet daljeg usaglašavanja, dodaje premijer, kako bi se napravio uz finansijske indikatore i formalno-pravne pretpostavke, kvalitetan  i dinamički provodiv sporazum isplate dugovanja iz prethodnih perioda.