‘Challenge to change’ projekt za inovativne kompanije iz BiH

Grantovi do 30.000 eura uz obavezu da i preduzeća sudjeluju s određenim iznosom.

Sarajevska razvojna agencija (SERDA) i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS) iz Banja Luke partneri su u ‘Challenge to change’ projektu koji je omogućen zahvaljujući novcu Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA), a za cilj ima jačanje privrednog razvoja u BiH ali i suradnje Švedske i BiH.

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg kazao je danas novinarima u Sarajevu da se radi o tri miliona eura za naredne četiri godine, a taj novac bit će dostupan privrednim subjektima iz cijele BiH koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge, a mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. Ističe naročito važnost apliciranja poduzetnica i mladih ljudi, a dosadašnja iskustva i suradnju s bh. privrednim subjektima ocjenjuje kao dobru.

Direktor SERDA-e Ševkija Okerić procjenjuje da će oko 150 firmi koristiti novac iz tog projekta, a moraju dokazati inovativnu ideju. Iskustva Švedske smatra dragocjenim u svim aspektima.

“Smatra se da oko 32 posto ovdašnjih firmi koristi neke inovacije u svojim procesima, a ovim projektom bi ih trebalo da bude i više,” kaže Okerić. Dodaje da su takve firme konkurentnije te mogu djelovati i u međunarodnom ambijentu.

Direktor RARS-a Marinko Đukić projekt vidi kao priliku za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća u BiH, a kaže da su grantovi do 30.000 eura uz obavezu da i preduzeća sudjeluju s određenim iznosom.

Projekt ‘Challenge  to change’ će trajati četiri godine, bit će ukupno šest poziva, a danas je u Sarajevu promoviran prvi poziv. Vrednovanje aplikacija će biti transparentno, a odluku o sudionicima projekta donijet će predstavnici SERDA-e, RARS-a te predstavnici iz Švedske.