Diesel Summit: Promjene na pet miliona automobila

Automobilska industrija se obavezala na promjenu softvera na 5,3 miliona automobila i to na vlastiti trošak.

Predstavnici politike i njemačke automobilske industrije postigli su u srijedu na tzv. ‘dizel summitu’ u Berlinu sporazum o mjerama smanjenja štetnih ispušnih plinova kod automobila s motorima na dizel pogon koje prije svega uključuju promjene na softveru oko pet miliona automobila a ova je odluka naišla na žestoke kritike javnosti.

“Automobilska industrija se obavezala na promjenu softvera na 5,3 miliona automobila i to na vlastiti trošak,” rekao je poslije sastanka ministar prometa Alexander Dobrindt (Kršćansko-socijalna unija CSU).

U isto vrijeme predstavnici savezne vlade, gradova i općina s jedne te Udruga njemačke automobilske industrije (VDA) s druge strane su se obavezali da će uplatiti po 250 miliona eura u fond koji će gradovima koji su najopterećeniji emisijama štetnim plinova omogućiti razvoj „alternativnih prometnih sustava“ i poboljšanja javnog prijevoza čime bi se vozače privoljelo na odlazak na posao javnim prijevoznim sredstvima.

Njemački ministar prometa je istodobno žesto kritizirao strane proizvođače automobila na dizel pogon koji se nisu odazvali summitu na kojem su sudjelovali samo njemački proizvođači Volkswagen, Daimler, BMW te Opel i Ford koji su u vlasništvu američkih kompanija ali koji se proizvode u Njemačkoj.

Udruga njemačke automobilske industrije (VDA) je saopćila da će nakon poboljšanja softvera u pogođenim automobilima emisije dušikovih oksida, zbog kojih automobilima na dizel pogon u Njemačkoj prijeti zabrana, biti smanjena do te mjere da „zabrane neće biti potrebne“.

Ove mjere se odnose na najmodernije automobile na dizel pogon koji su u Njemačkoj označeni plaketama 5 i 6. Za starije dizel automobile s plaketama 4 i niže još nije pronađeno cjelovito rješenje.

BMW je svojim mušterijama koji voze automobile s ekološkom plaketom 4 i niže ponudio „ekološku premiju“ u visini od 2.000 eura.

Prema informacijama Saveznog ureda za motorna vozila u Njemačkoj je gotovo svaki treći automobil na dizel pogon. To znači da je od 45,8 miliona registriranih osobnih automobila 15,1 miliona s dizelskim motorom.

Njemački automobilski klub ADAC kritizirao je odluku s dizel summita kao odluku „koja ide u pravom smjeru“ ali je nedostatna.

ADAC traži i preinake na samom motoru u obliku dodatnih filtera kojima bi se emisije dušičnih oksida smanjile i za do 90 posto a ne samo 20 do 30 posto kao što je to slušaj kod preinake softvera.

Njemački mediji i ekološke udruge žesto su kritizirale odluku od srijede, ocijenivši da je “politika pokleknula pred automobilskom industrijom“.

Kriza koja je pogodila njemačku autoindustriju postala je novom temom izborne kampanje, a službeni Berlin ovim je summitom želio pomoći obnoviti povjerenje u njemački automobilski sektor uoči parlamentarnih izbora u septembru.

Konzervativci Angele Merkel našli su se ovih dana na udaru kritike zbog preuskih veza s moćnom njemačkom autoindustrijom, no takve veze gaje već desetljećima sve političke elite u Njemačkoj.