Diplome i novčane nagrade najuspješnijim farmerima u 2016. godini

Potpisivanje ugovora za dodjelu plastenika za 18 socijalno ugroženih porodica boračke i izbjegličke populacije, koje se bave poljoprivredom.

Općina Centar Sarajevo radi stimuliranja razvoja poljoprivredne proizvodnje, stočarstva i pčelarstava na svom području danas je na prigodnoj svečanosti dodijelila diplome i novčane nagrade najuspješnijim farmerima u 2016. godini.

Ta općina već duže od decenije nagrađuje najuspješnije farmere koji se bave uzgojem stoke i pčela na ruralnim područjima središnje sarajevske općine.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić izrazila je zahvalnost najboljim farmerima “što su bili vrijedni i ispunili kriterije za najfarmere i dodjelu plastenika”.

“U današnje vrijeme kada vlada način razmišljanja da se nikakav rad ne isplati, vi ste najbolji pokazatelji da se rad isplati, a naročito rad farmera i poljoprivrednih proizvođača. Danas je na tržištu previše proizvoda koji nisu kvalitetni, koji su genetski modifikovani i hemijski tretirani. Smatram da mi imamo šansu da razvijamo naše proizvode, koji će biti zdravi, ekološki uzgojeni iz naše sredine,” kazala je Karačić.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić izrazio je zadovoljstvo što je “danas zajedno s onima koji na tržištu rade častan i pošten posao i stvaraju novu vrijednost, kao i ono  što  svima treba – zdrava hrana”.

“Druga je stvar koliko je to dovoljno da bude samoodrživo za familije, to ponekad na tržištu nije dovoljno za one koji se bave poljoprivredom. Mi želimo ići ususret tim ljudima, koji su snažni, hrabri i rade dobar posao,” kazao je Ajnadžić.

Priznanja su uručena u sedam kategorija – najuspješnijem farmeru, farmeru za najbolje zoohigijenske uvjete držanja životinja, za najznačajnije povećanje broja životinja ili kapaciteta poljoprivrednog objekta, te uzgajivačima priplodnih junica, goveda, ovaca i pčela.

Osim dodjele nagrada, upriličeno je i potpisivanje ugovora za dodjelu plastenika za 18 socijalno ugroženih porodica boračke i izbjegličke populacije, koje se bave poljoprivredom.

Montaža plastenika površine 50 m2 s dodatnom opremom započet će 21. juna.

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za spomenute namjene izdvojeno je 33.000 i to 23.797 za nabavku i montažu plastenika te 10.000 KM za nagrađivanje najkvalitetnijih farmera.