Do kraja ljeta povratak ‘Merkatora’ u BiH

Izvanredni povjerenik ‘Agrokora’ Ante Ramljak naveo da je završen proces u vezi s restrukturiranjem ‘Konzuma’ u BiH.

Ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković izjavio je u utorak da se očekuje da do kraja ljeta u BiH ponovo počne s radom ‘Merkator’ te preuzme objekte ‘Konzuma’, koji su profitabilni.

Ističući da je Vlada RS-a dobila takvu informaciju iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Gluhaković je rekao da je izvanredni povjerenik ‘Agrokora’ Ante Ramljak naveo da je završen proces u vezi s restrukturiranjem ‘Konzuma’ u BiH i da bi do kraja ljeta trebalo da poslovanje počne ‘Merkator’.

Pregovaraju direktno, kazao je, s dobavljačima i iz RS-a.

“Isključili su sve druge institucije i sada oni direktno pregovaraju s dobavljačima u BiH, odnosno iz RS-a. U koordinaciji s Privrednom komorom RS-a znamo da s njima razgovaraju o reprogramu obaveza,” rekao je Gluhaković u utorak odgovarajući na pitanja poslanika u Narodnoj skupštini RS-a.

Ramljak je 13. jula izvijestio dobavljače ‘Konzuma BiH’ o toku procesa pronalaska najboljeg mogućeg rješenja za novi koncept rada ‘Agrokorove’ maloprodaje u Bosni i Hercegovini.

“Proces rada na transformaciji maloprodaje ‘Agrokora u BiH’, detaljne analize i ispitivanja tržišta koja smo napravili, te različiti poslovni scenariji koje smo na temelju toga pripremili pokazali su da je optimalan put povratka ‘Mercatora’ u BiH kroz preuzimanje prodajnih mjesta, koja su u vlasništvu ‘Mercatora’ i najmu i podnajmu ‘Konzuma BiH’, uz zadržavanje poslovanja kroz oba brenda. Danas smo dobavljačima detaljno prezentirali financijske pokazatelje koji stoje iza ove odluke i plan za rješavanje svih međusobnih odnosa u sljedećih nekoliko mjeseci, na način koji će rezultirali plaćanjem dospjelih potraživanja koja iznose 80 milijuna konvertibilnih maraka, od čega je 67 milijuna konvertibilnih maraka prema domaćim dobavljačima u BiH,” kazao je tada Ramljak.