Dogovorena saradnja BiH i Rusije

Kompanija Orao iz Bijeljine dobit će licencu za remont helikoptera od ruske kompanije ODK, a Ruska Federacija će biti partner na Sarajevo Biznis forumu 2017., dogovorio je danas u Moskvi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović koji predvodi delegaciju BiH na zasjedanju Međuvladine bosanskohercegovačko-ruske komisije za trgovine i ekonomsku saradnju.

Sa Aleksejem Vladimirovičem Abramovim, kopredsjedavajućim sa ruske strane, usaglašena su brojna pitanja u vezi sa  unaprjeđenjem ekonomske saradnje dviju zemalja, posebno u oblasti energetike, poljoprivrede i trgovine. Strane su se, između ostalog, saglasile i da Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu pruže podršku za izgradnju gasovoda niskog pritiska iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, za snabdijevanje te kompanije gasom.

Sa ruske strane je istaknuto da očekuju brzi završetak internih procedura u Bosni i Hercegovini kako bi BiH na raspolaganje stavili sredstva klirinškog duga. Također, zatraženo je da unutar zemlje što prije bude pronađeno rješenje za način otplate duga za isporučeni gas u ratnom periodu.

Sa ministrom Šarovićem u Moskvi su brojni privrednici i predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH koji su, između ostalog, prisustvovali na za njih posebno organizovanoj prezentaciji uslova i procedura za poslovanje kompanija i Bosne i Hercegovine u evroazijskoj carinskoj zajednici, koju čine Rusija, Bjelorusija i Kazahstan, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.