Ekskluzivni intervju: Branko Dragaš za Reunion magazin – USKORO!

'Najzabranjeni' srbijanski intelektualac!

Jedan od najzabranjenijih srbijanskih intelektualaca, današnjice, ekonomist, analitičar, privatni poduzetnik, književnik, predsjednik prve privatne banke u Istočnoj Evropi, za mnoge kontraverzni tumač globalnih ekonomskih tokova i funkcioniranja države, buntovnik, čovjek moralne vertikale koji vjeruje da je Balkan prva svjetska civilizacija – Branko Dragaš u ekskluzivnom intervju govori za Reunion Magazin. 

Branko Dragaš

(..) O kontraverznim istupima protiv načina vođenja Srbije i zemalja Balkana: 

– Radi se o propalom neoliberalnom ekonomskom modelu, koji se zasniva na ideologiji da bogati budu još bogatiji, dok siromašni postaju sve siromašniji. Taj model je sedamdesetih godina uspostavila čikaška ekonomska monetarna škola sa Miltonom Fridmanom, koji je bio veći bandit od čuvenog Al Kaponea..

(…) Poznato je da Familija, trinaest porodica, stotinama godina upravljaju svetom, ali nikada nisu imali toliku kontrolu planete kao danas u elektronskom dobu. 

(..) Poslovan sam čovek od 1984. godine, bankar, privatnik, svakog jutra sam na domaćim i svetskim tržištima, tako da sam prvi uočio, posle pada Berlinskog zida, da se isti model banditske privatizacije i otimačine primenjuje u bivšim socijalističkim zemljama.

(..) ja sam kontinuirano zabranjivan od fakulteta 1978 do danas i spadam u najzabranjenije srpske intelektualce.

Zabranjeni intelektualac: 

(..) Komunisti su me zabranjivali jer sam kapitalista, socijalisti jer sam privatni bankar, nacionalisti jer sam srpski kosmopolita, ekstremisti jer sam Krležijanac,malograđaneri jer sam nacionalista, neoliberali jer sam branio opljačkane radnike i penzionere, evropejci jer sam protivnik bankrotirane EU, politički ološ jer sam ih raskrinkao da su barabe i probisveti, palanačka inteligencija jer poslujem po čitavom svetu, svi su se , bez obzira na političku ideologiju, isto ponašali kada su se dokopali vlasti. Ništa se ni danas nije promenilo. Evo, dajem Vama intervju, dok srbski mediji ne smeju da naprave intervju sa mnom. 

(…) Prvo me je Ante Marković zvao, jer sam 1990 bio prvi predsednik privatne banke u Jugoslaviji, da mu iznesem svoje mišljenje o deviznom kursu i kreditno-monetranoj politici.

O BiH: 

Razlog ove propasti je u feudalnoj politici koja se sprovodi u BiH. Velike sile se ponovo obračunavaju nad Bosnom.

– Ako broj nezaposlenih u BiH, zvanična cifra, mada je ta brojka znatno veća , iznosi – 511.922 , realno je ona sigurno oko 700.000 nezaposlenih, onda treba obezbediti 3, 5 milijardi evra novih investicija za zapošljavanje tog sveta. Međutim , potreban je novac i za sistemsku i celovitu prekvalifikaciju zaposlenih – 749.566, to je nekih 2,5 milijardi evra, što čini 6 milijardi evra koje treba, bez zaduživanja države, ubaciti u sistem BiH. Odakle taj novac?

O Novom Društvu: 

(..) To je društvo koje mora, posle decenije ubrzanog privrednog razvoja, da dostigne razvijene zapadne zemlje i da krene prema izgradnji novog društva – HUMANIZAM, koje je društvo budućnosti, zasnovano na dostignućima elektronskog doba i doba veštačke inteligencije.

USKORO VELIKI INTERVJU SA BRANKOM DRAGAŠOM – SAMO U REUNION MAGAZINU.