Barijere i šanse unapređenja sektora bioenergije u BiH

Postoje privatni investitori koji mogu sirovinu kao sekundarnu, iskoristiti i stvoriti svoju konkurentsku prednost.

Barijere i šanse unapređenja sektora proizvodnje i korištenja energije iz biomase, bila je tema sesije u sklopu Međunarodnog sajma energetike ‘Energa’ koji se drugi dan održava u Centru Skenderija u Sarajevu.

Ono što se postavlja kao prva barijera u ovom sektoru, kako je kazao ekspert za energijsku efikasnost Nihad Harbaš, jeste zakonodavni okvir koji nije uređen, uzimajući u obzir nepostojanje zakona o šumama, pa do nekih podzakonskih akata.

“Praksa je ukazala na činjenice koje sprečavaju da se određeni  projekti konkretno implementiraju. Dat je određeni feedback gdje treba da dođe do određenih unapređenja i donosioci odluka su ti koji trebaju da usvoje određene preporuke i da tako unaprijede taj sektor,” dodao je Harbaš.

Pored zakonodavnog okvira, napomenuo je, jako je bitan i finansijski okvir.

“Neophodno je da se zatvore mehanizmi finasiranja bilo putem komercijalnih banaka, fondova ili sistema podsticaja. Ukoliko je riječ o komercijalnim bankama neophodno je da sve bude jasno definisano da ne bi došli do određenih rizika. U Evropi postoje mehanizmi koji su odmakli od onih u BiH. Radi se o ESCO modelima gdje privatni partneri investiraju a javni partner mu obezbjeđuje određena sredstva. Ukoliko se i u tome stvore određene barijere, onda se pokreće pitanje javno-privatnog partnerstva koje kod nas, nažalost, još nije razvijeno,” naveo je.

Po njegovime riječima, GIZ, USAID i UNDP su, kao međunarodne organizacije, udružili sredstva da pomognu i pruže tehničku asistenciju određenim projektima, kako u identifikaciji pilot-projekata, tako i identifikaciji potencijala biomase, pa do same realizacije. Ono što je dosad urađeno pokazalo je da postoje privatni investitori koji mogu sirovinu kao sekundarnu, iskoristiti i stvoriti svoju konkurentsku prednost.

“Ukazano je i da postoje potencijali biomase o čemu se dosta priča. Konkretno, u vezi s pitanjem koje su to količine i na kojoj teritoriji se nalaze, GIZ je upravo pokrenuo istraživanje takvih činjenica, odnosno aktivnosti,” dodao je.

Panel diskusijom posvećenom šansama i barijarama za razvoj sekora proizvodnje i korištenja energija upotrebom biomase završen je konferencijski dio drugog dana Međunarodnog sajma energetike  ‘Energa’ koji je u sarajevskom Centru Skenderija okupio više od 100 izlagača iz 13 zemalja.

Što se tiče današnjeg programa ‘Energe’ u okviru Dana Elektroprivrede BiH najavljena je prezentacija dosadašnjih i planiranih ulaganja u rudnike, članice Koncerna Elektroprivreda BiH. Također, previđene su i sesije o energijskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije.

Tradicionalni međunarodni Projekt ‘Energa” jedinstven je energetski događaj u regiji, koji kroz sajamsko-konferencijske sadržaje sedmu godinu zaredom tretira oblasti energije, rudarstva i prateće industrije.

Projekt ‘Energa 2017’ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

Partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH i Privredna komora Federacije BiH.