Europa će zaostajati u širenju 5G mreže

2022. APAC će imati deset posto 5G mobilnih pretplata, Europa njih oko dva posto u istočnom i oko pet posto u zapadnom dijelu, a sjeverna Amerika čak 25 posto.

Rad na mobilnoj mreži pete generacije (5G) uzeo je maha i velike kompanije troše stotine miliona američkih dolara kako bi bile potpuno spremne kad cijela priča krene u ljeto 2019. godine, a ako je vjerovati švedskom Ericssonu, Europa će zaostajati za azijsko-pacifičkom (APAC) regijom, kao i za sjevernom Amerikom.

Dok će 2022. APAC imati deset posto 5G mobilnih pretplata, Europa njih oko dva posto u istočnom i oko pet posto u zapadnom dijelu, a sjeverna Amerika čak 25 posto. Sve to iznimno je bitno za razvoj kompletne industrije, što se posebno odnosi na Internet stvari (IoT), čiji razvoj ovisi o 5G.

Tome je tako zbog jednostavnijih regulativa, širenju mreže i infrastrukturi općenito. Europa ima mnogo problema zbog činjenice da svaka članica Europske unije vodi svoju politiku pa sukladno tome sve će se skupa imati slabiji start nažalost. No, možda baš ovo izvješće Ericssona bude pokretač promjena i bolje suradnje na europskom tlu. Ipak je napredak svima u interesu.

Konkretno, do 2026. bi 5G trebao generirati 65 milijardi američkih dolara godišnje i vrijediti nevjerojatnih 1,2 biliona dolara i Europa bi svakako željela što veći dio tog kolača. A kad se govori o brzinama, one bi na 5G trebale biti do 10 Gbps, a to je i do stotinu puta bolje no što imamo sad na 4G.

Također, 5G mreža mogla bi se oslanjati na više različitih frekvencija, koje podatke prenose različitom brzinom i imaju raznovrsne karakteristike. To bi moglo dovesti do mreža koje se prilagođavaju trenutnim potrebama uređaja za prijenos podataka.

Kako god, potencijal je enorman u svim područjima, posebno energetskom sektoru, a potom i sigurnosti, prijevozu… Začudo, zabavna industrija manji je dio kolača. Ali, nadajmo se da europsko područje neće biti i da je Ericsson upalio alarm.