Europski fondovi privukli 210 milijardi eura

O skoku privlačnosti europskih tržišta kapitala svjedoči i podatak da je iznos uplaćen u prvom tromjesečju dvostruko viši od prethodnog tromjesečja.

Rastuća politička neizvjesnost na ‘starom kontinentu’ nije spriječila globalne investitore da u europske investicijske fondove uplate najveći iznos novca u posljednjih pet godina.

U prvom tromjesečju u europske se fondove slilo 210 milijardi eura što je najviši tromjesečni iznos od 2012. godine, navodi Financial Times.

O skoku privlačnosti europskih tržišta kapitala svjedoči i podatak da je iznos uplaćen u prvom tromjesečju dvostruko viši od prethodnog tromjesečja u kojem je pristiglo 82 milijarde eura. Pristigli novac u prvom kvartalu otišao je podjednako u dioničke, obvezničke, novčane i alternativne fondove.

Podaci konzultantske kuće Lipper ukazuju na to da su dionički fondovi privukli 34 milijarde eura. Nakon što se slilo 13 milijardi eura, krajem marta/ožujka imovina europske investicijske podružnice američke tvrtke JPMorgan Asset Managementa dosegla je rekordne razine, a njezin direktor Massimo Greco tumači kako je izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika povećao povjerenje u tržišta.

“Optimizam povećava apetit za rizikom. Prognoze za globalnu ekonomiju sve su pozitivnije. Veća su i očekivanja među investitorima da će dionička i dio obvezničkih tržišta dobro odraditi”, kaže Greco.

Rezultat u prvom tromjesečju značajan je zaokret u odnosu na isto razdoblje lani kada su investitori povukli 21 milijardu eura iz europskih fondova zbog pada ovdašnjih burzi i zabrinutosti oko kineskog rasta. No, dio poznatih investitora savjetuje oprez.

Bill Gross je u aprilu/travnju kazao kako investitori previše očekuju od dioničkih tržišta, a od obvezničkih očekuju previše prinosa te kako su cijene svih vrsta financijske  imovine na umjetnim razinama.