Fiat 500 na novčiću od 5 eura

Planirana je serija od 4.000 kovanica, ali one neće biti puštene u opticaj, što će ih učiniti pravim blagom za kolekcionare.

Državna kovnica Italije izdala je novu kovanicu u ograničenoj seriji, na 60. rođendan legendarnog modela FIAT 500, kojom slavi istorijat ovog automobila.

Novčić koje je predstavilo Ministarstvo privrede i finansija Italije vrijedi 5 eura, i dizajnirala ga je bakrorezac Claudia Momoni. Planirana je serija od 4.000 kovanica, ali one neće biti puštene u opticaj, što će ih učiniti pravim blagom za kolekcionare.

Lice kovanice prikazuje model FIAT 500 iz 1957. kao i današnji model, okružene riječima ‘Republika Italija’, dok je na poleđini karakteristični profil klasičnog modela 500 sa godinama 1957. i 2017, kao i oznaka vrijednosti koja iznosi 5 eura.

Kovanica je dio aktivnosti povodom proslave šezdesetog rođendana modela FIAT 500, i stiže nakon još jednog sličnog događaja – izdavanja jubilarne poštanske markice od strane Pošte Italije.

Svjetski značaj modela 500 i njegova reputacija istorijskog dizajnerskog simbola takođe je prepoznata kada je originalni automobili iz 1957. uvršten u stalnu postavu Muzeja moderne umjetnosti u Njujorku.

Tokom svoje šezdesetogodišnje istorije, FIAT 500 unaprijedio je svakodnevni život miliona ljudi. Njegova proizvodnja bila je važan dio poslijeratnog oporavka Italije i taj automobil je postavio naciju na četiri točka, prije nego što je počeo da se izvozi širom svijeta.

Danas je čak 80% automobila savremenog modela 500 prodato izvan Italije.