Ford Mustang najprodavaniji sportski automobil na svijetu

U 2016. kompanija Ford zabilježila je rekordan uspjeh svog legendarnog modela, a navode da je širom svijeta prodano čak 150 hiljada ovoga modela sportskog auta..

Amerikanci su naveli da je kupcima isporučeno više od 150.000 primjeraka Mustanga, a od toga više od 45.000 je prodano izvan SAD-a.

Planetarni uspjeh mogu zahvaliti prodaji u čak 140 zemalja, a ove će godine Mustang biti dostupan i u šest više. Također, ovo je prvi Mustang koji se službeno mogao kupiti van SAD-a, a sasvim je izvjesno da je to bio jedan od ključnih faktora ovog uspjeha.

Mustang je pokorio kinesko i njemačko tržište, gdje je postao najprodavaniji sportski automobil na tržištu, a ove nas godine očekuje ifacelift redizajnirana verzija. Promjene koje su zadesila američkoga sportaša odnose se na prednja svjetla i branik, te drugačije ‘haube’ i zadnja svjetla.

Također, iz ponude je izbačen 3,7-litreni V6 motor, tako da će kupcima biti dostupni isključivo 5.0 V8 motor i 2,3-litreni EcoBoost četverocilindraš. Prodaja novoga modela počinje ove jeseni.