‘Gazprom’ za veću konkurentost u centralnoj i istočnoj Evropi

Gazprom će na taj način okončati slučaj o ukidanju monopolističke pozicije koji je protiv njega pokrenula Evropska komisija u 2013.

Evropska komisija objavila je obvezivanja koje je Gazprom spreman da prihvati kako bi osigurao veću konkurentnost na gasnim tržištima osam zemalja centralne i istočne Evrope, piše ‘Capital Weekly’.

Gazprom će na taj način okončati slučaj o ukidanju monopolističke pozicije koji je protiv njega pokrenula Evropska komisija u 2013. Zainteresiranim stranama pružena je prilika da izraze svoje stavove o prijedlozima do 4. maja.

Za razliku od Poljske, koja namjerava odbiti prijedloge kao nezadovoljavajuće, Bugarska će vjerovatno zauzeti izbalansiranu poziciju kako bi izbjegla zatezanje odnosa sa snabdjevačem gasa. Izvjesno je da Bulgargaz neće tražiti diskont zbog višegodišnje kupovine gasa po većim cijenama. Istovremeno, mišljenje  Bulgartransgaza ne sadrži konkretne prijedloge. Temeljni princip međunarodnih pregovora je da “oni koji ne zahtijevaju ništa, ne dobivaju ništa”, piše ‘Capital Weekly’.

Vršilac dužnosti ministra energetike Nikolaj Pavlov je izjavio da će Bugarska insistirati na ponovnim pregovorima o cijeni gasa kojim je snabdijeva Gazprom svakih šest mjeseci u prve dvije godine i nakon toga na godišnjoj osnovi, piše ‘Standart News’.

Njegova zemlja također će insistirati na promjeni obaveze  za Bulgargaz da plati za tražene količine unaprijed čak i u slučaju da se one ne potroše.

“Ono što nas brine je klauzula “uzmi ili ostavi” po kojoj je mađarskim, slovačkim i poljskim kompanijama omogućen pristup bugarskom tržištu dok recipročna opcija nije predviđena. Naš cilj je da dogovorimo dva ugovora pod boljim uslovima,” izjavio je Pavlov, prenosi Bugarska novinska agencija BTA.

Evropska komisija objavila je 15. marta obvezivanja koje je Gazprom spreman da prihvati kako bi osigurao veću konkurentnost na gasnim tržištima osam zemalja centralne i istočne Evrope.