Gmail od sada još sigurniji

Iz Googlea kažu kako su implementirali nove tehnike koje će značajno popraviti ionako dobru sigurnosnu zaštitu koju svojim, prije svega poslovnim, korisnicima pruža vjerojatno najpopularniji webmail servis na svijetu, njihov Gmail.

Čak 50-70% svih poruka koje dolaze u inboxe korisnika predstavlja spam, a Gmail se sada diči razinom detekcije istoga od čak 99,9% – što je ostvareno tehnologijom strojnog učenja.

Ista tehnologija od sada će biti korištena i za rano otkrivanje phishing poruka, koje zavaravajućim linkovima mogu prevariti korisnika, pa on, misleći da otvara neku legitimnu stranicu, zapravo daje svoje podatke napadačima. Gmail će od sada sve poruke koje bi mogle spadati u phishing domenu (njih je oko 0,05%) dodatno skenirati. Dostava istih do korisnika bit će odgođena dok Googleovi sustavi detaljno ne provjere njezin sadržaj, a korisnici će, u slučaju da požele kliknuti na neki sumnjivi link, biti i dodatno upozoravani.

Prvi rezultati pokazuju da je model detekcije neželjene pošte koji se oslanja na strojno učenje mnogo bolji nego što bi to “ručno” filtriranje ikada moglo biti, pohvalili su se iz Googlea.

Za poslovne korisnike bit će pridodana i opcija upozorenja kada šalju poštu izvan svoje kompanije, kao i dodatna zaštita od ransomwarea i drugih zloćudnih programa koji se šire e-mailom.