‘Google’ prati vaše kretanje

Kada kreirate Google nalog ili dobijete novi telefon, servis će vas najverovatnije pitati da aktivirate i Google Location History.

Ukoliko ne bilježite baš svaki trenutak i svaku minutu na društvenim mrežama, vjerovatno ne znate što ste radili 16. aprila/travnja 2015. godine ili u kojem restoranu ste večerali 29. novembra/studenoga 2016.

Međutim, sve su šanse da Google zna ove podatke. Location History je funkcija smještena u korisnikovom Google nalogu, a oni koji su zabrinuti za svoju sigurnost trebali bi to isključiti.

Location History je upravo ono što i naziv funkcije govori – komprehensivna povijest lokacija koje je korisnik posjetio, a koje su praćene uz pomoć GPS-a na telefonu, godinama unazad. Kada kreirate Google nalog ili dobijete novi telefon, servis će vas najverovatnije pitati da aktivirate i Google Location History.

Oni koji su zabrinuti za svoju sigurnost i praćenje lokacija od strane umjetne inteligencije, a ne žele u potpunosti deaktivirati Location History, mogu se odlučiti na gašenje specifičnih unosa u Timeline-u.

Ovo mogu biti individualna putovanja ili posjete, ili više dana za koje ne želite da Google zna.

Funkciju je moguće i u potpunosti deaktivirati: Samo pritisnite ‘pause’ u lijevom donjem uglu Timeline-a na desktopu i držite ga ugašenog, ili deaktivirajte funkciju u podešavanjima telefona. Tu je i opcija brisanja kompletne povijesti svake lokacije koju ste ikad posjetili.

Treba napomenuti da blokiranje Google Location History funkcije neće spriječiti Google da pristupa podacima za lociranje kada je to servisu potrebno ili kada Google servis tome želi da pristupiti, prenosi Balkan Android.