Gradačac: Kongres o pčelarstvu

Od 24. do 25. augusta/kolovoza u Gradačcu će biti održan 2. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima s međunarodnim sudjelovanjem.

Gradačački međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije ove će godine biti bogatiji za jedan veoma značajan stručno-znanstveni skup.

Od 24. do 25. augusta/kolovoza u Gradačcu će biti održan 2. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima s međunarodnim sudjelovanjem.

U organizaciju su uključeni Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, pčelarski savezi Federacije BiH i Tuzlanske županije, kao i institucije, udruženja i organizacije koji podržavaju razvoj pčelarstva.

Za sudjelovanje na kongresu odabrano je 55 radova autora iz BiH i zemalja zapadnog Balkana koji će biti prezentirani u nekoliko grupa – legislativa i opće teme iz oblasti pčelarstva, kvaliteta pčelinjih proizvoda, bolesti pčelinjih društava, apiterapija, medonosne bilje i radovi iz pčelarske prakse.

“Ove godine imamo autore s prostora republika bivše Jugoslavije. Iz Makedonije nam dolazi nekoliko autora, među kojima i prof.dr. Boris Angelkov iz Bitole. On će izlagati na temu ‘Pčelarstvo i bolesti pčela regionu Pelagonija’, a riječ je o dijelu Makedonije poznatom po pčelarstvu i pčelinjim proizvodima,” kazao je prof.dr. Midhat Jašić, predsjednik Organizacijskog odbora.

Dodao je kako iz Republike Srbije, točnije Vojvodine, dolazi nekoliko autora koji će izložiti svoje rezultate vezane za pčelarenje u poljima suncokreta i uljane repice.

“Iz Slovenije imamo jedan rad autora iz Maribora, a iz Hrvatske, koja je suorganizator kongresa, prisutno je više autora, posebno iz Osijeka i Zagreba,” ustvrdio je prof. Jašić.

Sve značajnije institucije BiH, resorna ministarstva, uredi i agencije, te fakulteti na kongresu će sudjelovati sa svojim autorima i aktualnim temama.

U organizaciju i rad kongresa su involvirani studenti s Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Prvog dana će biti prezentirano oko 25 radova, dok će se drugog dana  održati okrugli stol na temu „Razvoj institucionalno pravnog okvira u pčelarstvu“ na kojem će, između ostalih, sudjelovati predstavnici USAID/Sweden Farma II. projekta, Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sustava plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH, Agencije za sigurnost hrane BiH te iskusni pčelari.

Izlaganje će imati neki od najeminentnijih proizvođača matične mliječi i matica u regiji, certificirani od strane njemačke certifikacijske kuće.

– Žao mi je što nismo mogli udovoljiti svim pčelarima koji su željeli da sudjeluju i pokažu svoje rezultate rada. Međutim, znanstveno-stručni skup i radovi koji se predoče moraju biti utemeljeni na znanstvenim tvrdnjama istaknuo je prof.dr. Midhat Jašić, naglasivši pritom kako je misija kongresa rezentacija  znanstveno-istraživačkog rada iz oblasti pčelarstva i pčelinjih proizvoda.

Radovi i sažetci će biti tiskani u Drugom zborniku radova o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima koji je katalogiziran kod NUB Sarajevo.