Gradačac: Regionalna gospodarska konferencija

Vlada Tuzlanske županije čini dodatne napore kako bi doveli strateške partnere iz europskih zemalja na ova područja.

U organizaciji Predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH i udruženja Wirtschaftsverein BiH, u Gradačcu je danas održana regionalna gospodarska konferecija na temu ‘Perspektive za lokalno gospodarstvo’.

Razgovaralo se o mogućnosti proširenja suradnje s njemačkim partnerima, koji razmatraju ideju o preseljenju svojih pogona iz Azije u Europu.

“Dolazi do povećanja troškova plaća pa i troškova na plaću, pa i u azijskoj regiji i u tom smislu slabi ta vrsta tržišta. S druge strane, veliki broj njemačkih poduzeća gleda kroz prizmu logističkog opskrbljavanja. Lokalitet BiH je mnogo bliži i tvrtke iz Njemačke mogu mnogo brže osigurati kontrolu kakvoće i upravljanje resusrsima, nego što to mogu sa azijskim zemljama,” kazao je Gunther Neubert, direktor Predstavništva njemačkog gospodrastva u BiH.

Dodao je kako poduzeća iz BiH u ovoj regiji imaju prednost u odnosu na ostale koju mogu ponuditi njemačkim partnerima.

“Prije svega imaju dobro educiran kadar i personal, kao i tradiciju industrijske proizvodnje, kako u oblasti metaloprerađivačke, drvoprerađivačke, tako i u industriji tekstila,” ustvrdio je Gunther Neubert.

U tom cilju Vlada Tuzlanske županije čini dodatne napore kako bi doveli strateške partnere iz europskih zemalja na ova područja.

“Očekujemo da privolimo strane investitora da ulažu a važno je istaknuti da je Njemačka jedan od strateških partnera BiH pa tako i Tuzlanskoj županiji, jer su se njemački poslodavci pokazali kako dobre kompanije  stvaraju korist za lokalnu sredinu kao što je to slučaj ovdje u Gradačcu,” rekao je Srđan Mićanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Tuzlanske županije.