Hibridni ‘Ferrari’ upozorava na mogući elektrošok

U trenutcima dok svijetle zeleno, automobil je sigurno dirati, u njega ulaziti i slično.

Ferrarijev hiperautomobil FXX K, košta oko 2,5 miliona eura, a za taj novac kupac dobiva ukupno 1.035 konjskih snaga. Od toga njih 187 dolazi od elektromotora, koji snagu dobiva iz snažnih baterija i KERS sustava koji prikuplja kinetičku energiju za vrijeme kočenja.

Baterije motor opskrbljuju strujom napona 480 volti, što je samo o sebi prilično opasno – pa su Ferrarijevi inženjeri osmislili kako zaštititi vlasnike vozača od elektrošokova.

Kako je FXX K proizveden u tek 40 primjeraka, nije čudo da je oko dvije godine nakon njegovog prvog predstavljanja netko primijetio kako se na automobilu nalaze LED-ice koje prikazuju je li u danom trenutku sigurno dotaknuti automobil. Svjetleće diode smještene su na krovu automobila u malenoj “peraji morskog psa”. U trenutcima dok svijetle zeleno, automobil je sigurno dirati, u njega ulaziti i slično.

Ako u slučaju ugledate crveno svjetlo LED-ica, trebao bi pripaziti i ne dodirivati ovu skupocjenu mašinu. Tada, naime, svjetla sugeriraju da nešto sa sustavom elektromotora, baterija ili KERS-a nije u redu, te da bi moglo doći do elektrošoka. U godinama kada na ulicama ima sve više električnih vozila, možda ne bi bilo na odmet da ih više dolazi s ovako ugrađenim upozorenjima u slučaju opasnosti.