Hoće li tehnologija zamijeniti liječnike?

Napredak na području medicine uistinu je impozantan, posebno kad gledamo razdoblje unazad 50 ili stotinu godina.

Ali, čini se da s budućnosti dolazi potreba za dodatnim korakom prema naprijed, a on bi mogao označiti promjene koje će se odraziti na same liječnike. Jer, oni možda više neće biti potrebni.

Zamijenit će ih umjetna inteligencija, koja bi upravljala sofisticiranim uređajima na način koji ne bi dozvolio ni najmanju pogrešku. Dakle, riječ je o sto posto točnosti, a to znači izvođenje raznih zahvata bez ikakvog rizika da bi se moglo dogoditi nešto neplanirano. Kao, primjerice, oni nesretni slučajevi kad osoba dođe na operaciju slijepog crijeva i ostane bez noge ili još gore, umre liječnicima na stolu.

Tehnološka kompanija Babyolon iz Velike Britanije “krivit” će se za takvu situaciju u kojoj umjetna inteligencija preuzima stvari u svoje ruke jer nedavno su plasirali testni chatbot, koji preuzima medicinske telefonske pozive (111).

Riječ je o usluzi namijenjenoj za sve pozive koji nisu hitni, ali ljudima služe da bi znali kako se suočiti s određenim problemom pred sobom. I chatbot ih je navodio korak po korak u svakoj situaciji u kojoj bi se našli, bilo da je riječ o blažem krvarenju, bolovima u nekom predjelu tijela i svemu ostalom što se ne smatra hitnom situacijom, ali zahtijeva medicinsku pomoć dok se čeka na onu pravu da stigne – ako je potrebna.