Hrvatska firma iz svemirske industrije

Svemir nije posljednja granica za hrvatske softverske astronaute iz Amphinicy Technologiesa, već početna tačka putovanja.

Ni nebo nije granica, a kamoli hrvatska birokracija, kad imate dovoljno znanja, volje i motiva da se uhvatite u koštac s najizazovnijim problemima u svemirskoj industriji, dokazuje Amphinicy Technologies, koji iz ureda u srcu Zagreba, tačnije na Zrinjevcu, razvija softver za satelite i promatranje Zemlje.

Unatoč tome što Hrvatska nema nacionalni svemirski program, niti je povezana s nekom od međunarodnih svemirskih agencija, imaju barem firmu koja je poznata po tome da više od 15 godina uspješno rješava probleme drugih, vanzemaljski orijentiranih, privatnih firmi, država i agencija. “Kao svaka dobra priča, sve je počelo slučajno”, otkriva nam Frane Miloš, operativni direktor Amphinicy Technologiesa.

 

Od FER-a do svemirskih tijela

Prije 20 godina grupa asistenata s FER-a započela je saradnju s Astrom – satelitskim operaterom iz Luksemburga. U to doba, FER je bio jedan od rijetkih fakulteta koji je pratio trendove i tehnologiju.

Usto, FER je oblikovao kvalitetan kadar, koji je tražio priliku za usavršavanje na raznim projektima. Astra sateliti bili su prvi europski komercijalni sateliti za televiziju. Grupa ambicioznih inženjera na FER-u krenula je u izradu sustava za automatizaciju procesa za operacije i kontrolu Astrinih satelita. Saradnja se rastegnula na 4-5 godina i ta je ista skupina ljudi, koja je sada već stekla vrijedno iskustvo i kontakte, odlučila osnovati spin-off firmu koja će specijalno razvijati softver za satelite.