Hrvatska: Manjak radnika u turizmu riješiti – ugovorom sa susjednim državama

S državama u okruženju, potpisivanjem možda jednog ugovora, uspjeti do 1. augusta/kolovoza dobiti novu brojku kojom se može kratkoročno spasiti turistička godina.

Gari Cappelli, ministar turizma, otkrio je za Dnevnik Nove TV da je broj gostiju u prvih šest mjeseci u Hrvatskoj porastao između 22 i 23 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je u prvih osam dana jula/srpnja broj posjetitelja porastao za oko osam posto, ali je broj noćenja porastao 15 posto.

Cappelli kaže da je i planiran rast veći od europskog prosjeka koji iznosi oko tri posto. “Planiramo da će nam do kraja godine povećanje u odnosu na prošlu godinu biti 10 posto”, rekao je Cappelli, dodajući da očekuje u ovoj godini i oko 800 miliona eura investicija u hotelskoj industriji.

“Do kraja godine će biti otvoreno četrdesetak hotela, svi s četiri ili pet zvjezdica. Ove godine imat ćemo i novih tri tisuće kreveta u odnosu na prošlu godinu, dakle idemo prema brojkama koje su potrebne Hrvatskoj u ovom trenutku, da do kraja 2020. izgradimo od 350 do 400 hotela, što manjih što većih, ali visoke kategorije”, rekao je Cappelli.

Otkrio je i da probleme s nedostatkom radne snage u turizmu namjerava kratkoročno riješiti ugovorom s nekon od susjednih država.

“Uspjeli smo pronaći oko tisuću i pol novih djelatnika koji će raditi u turzimu, ali mislim da ćemo nekim potezima s državama u našem okruženju, potpisivanjem možda jednog ugovora, uspjeti do 1. augusta/kolovoza dobiti novu brojku kojom možemo kratkoročno spašavati ovu turističku godinu. Najbitnije je da dugoročno, kroz centre kompetencije, doškolovanje i svih aktivnosti koje smo planirali, uspjet ćemo pronaći ono što hrvatskom turizmu treba. U ovom trenutku u hrvatskom turizmu radi oko 150.000. Sljedećih godina povećanjem svih ovih kapaciteta trebat će vrlo kvalitetnog kadra. Mislim da ćemo na taj način sljedeće dvije, tri godine naći kvalitetu, a ovo kratkoročno ćemo riješiti ove godine”, kaže Cappelli.