Hutovo blato jedinstvena močvara u Europi

Dobro raspoloženje i energiju sunca iskoristili smo da obiđemo jedinstvenu močvaru u Europi koja se nalazi u jugoistočnoj Hercegovini, sa lijeve strane rijeke Neretve na teritoriji opština Čapljina i Stolac, smješten je jedinstveni Park Prirode u BiH Hutovo blato.

Hutovo blato se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica na području Europe. “Hutovo blato” kao iznimno stanište za brojne biljne i životinjske vrste spominje se od davnina. Poslije Drugog svjetskog rata “Hutovo blato” je bilo zaštićeno isključivo kao elitno lovište.

Park prirode “Hutovo blato” 2001. godine upisan je u listu močvara od međunarodne važnosti po metodologij Ramsarske konvencije i registrirano je pri UNESCO-vom Direktoratu u Parizu.

Hutovo blato jedinstvena submediteranska močvara u Europi.

Zahvaljujući blizini i utjecaju Jadranskog mora, izobilju vode okružene kraško- brdovitim terenom, biološka raznolikost vegetacije Hutova blata je iznimno vrijedna. Rijetka su mjesta na svijetu koja na tako malom području imaju tako veliki broj vrsta.

Zahvaljujući povoljnim ekološkim uslovima i utjecaju mediteranske klime na prostoru Parka prirode po posljednjim istaživanjima projekta Life utvrđeno je više od 600 biljnih vrsta.