Ikea i Apple napravili aplikaciju za virtualno isprobavanje namještaja

IKEA i Apple zajednički rade na novoj aplikaciji za proširenu stvarnost, kojom će potrošači preko iUređaja na nikad bolji i jednostavniji način moći isprobati virtualni namještaj.

Kako je ranije bilo riječi, s predstavljanjem platforme iOS 11 Apple je i službeno ušao u svijet proširene stvarnosti (Augmented Reality).

IKEA s druge strane već je eksperimentirala s virtualnim namještajem (polaganje Ikea kataloga na pod kao AR marker). Međutim, kombiniranje Appleove platforme AR Kit i Ikeinog materijala mogao bi otvoriti (doslovno!) potpuno novu dimenziju za svijet potrošača.

Appleov čelnik Tim Cook je u nedavnom intervjuu otkrio kako je nevjerojatno uzbuđen oko svijeta proširene stvarnosti. Iako Apple za ostatkom IT svijeta u tom smislu kasni godinama, čini se kako će opet oni imati glavnu riječ kada je riječ o širenju mogućnosti AR svijeta na masovno tržište.

Pričali smo s Ikeom, oni već imaju 3D objekte namještaja. Pričamo o izmjeni kompletnog iskustva kupovine’, rekao je Cook u intervjuu za Bloomberg.

IKEA je nedugo nakon toga otkrila kako uistinu rade na prvoj AR aplikaciji nove vrste te da potpuno računaju na takav pristup stvarima.

Osnovni rad aplikacije bit će krajnje jednostavan. Potrošači će moći iskoristiti svoje iUređaje kako bi snimili svoj dom te u njega potom prostorno smjestili fotorealistične 3D prikaze namještaja prije nego ga uopće kupe.

Michael Valdsgaard u intervjuu za časopis DiGital dodaje i kako je Appleova AR tehnologija toliko dobra da je smještanje virtualnih proizvoda ‘milimetarski precizno’, sa stvarnim veličinama namještaja i odgovarajućim osvjetljenjem. Inicijalno se očekuje dostupnost kakvih 600 proizvoda unutar same aplikacije.

Za početak priče, očekuje se kako će se proširena stvarnost moći iskoristiti tek u samim trgovinama, ne u domovima, no stvari idu u tom pravcu. Jedini problem su, napominje Valdsgaard, rokovi. iOS 11 na iUređaje stiže ovu jesen, no postoji mogućnost kako Ikeina aplikacija neće biti potpuno spremna do tada.

U idealnom obliku, app će pored mogućnosti smještanja 3D objekata u sklopu proširene stvarnosti, omogućiti i kupovinu proizvoda izravno iz aplikacije. No, na to bi se moglo pričekati još neko vrijeme.

Valdsgaard zaključuje riječima kako je Ikeina budućnost kao tvrtke za namještaj usko vezana uz tehnologiju. ‘Kada želite ući u svijet proširene stvarnosti zaista morate razumijeti tehnologiju.’