Indija izbacuje Britaniju iz pet najjačih ekonomija

Indija bi, sedam decenija nakon što je stekla nezavisnost, mogla da zasjeni svog bivšeg kolonijalnog vladara i da ove godine istisne Ujedinjeno Kraljevstvo iz “društva” vodećih pet ekonomija svijeta, prema novoj analizi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o projekcijama rasta.

Indija će, takođe, preteći Njemačku 2022. godine i postaće četvrta najveća ekonomija u svijetu, zahvaljujući godišnjoj stopi rasta od 9,9 odsto nominalno, prema izvještaju te međunarodne finansijske institucije sa sjedištem u Washingtonu, prenosi Russia Today.

MMF je, međutim, upozorio na izazove sa kojima će Indija morati da se suoči kako bi ostvarila pomenutu stopu rasta, kao što su reorganizovanje poreskog sistema, rješavanje problema problematičnih kredita, povećanje produktivnosti i mogućnosti za zapošljavanje, podsticanje korporativnih investicija i prevazilaženje značajnih infrastrukturnih problema.

Prema izvještaju, ekonomija Indije se još uvijek oporavlja od odluke vlade u Nju Delhiju da povuče iz opticaja dvije najveće novčanice, što je prouzrokovalo nestašicu gotovine u zemlji.

Ekonomisti su zabrinuti i za stanje indijskog bankarskog sektora i javnih finansija, pošto podaci govore da je nivo loših kredita porastao na 16,6 odsto ukupnog kreditnog portfolija.