Isporuke PC-a i dalje u padu

Na listi najprodavanijih slijedi Dell, ispred Applea i Asusa koji je pretekao Acer. Gartner navodi kako je Dell rastao za 1,4, Apple je pao za 0,4, a Asus za 10,3 posto.

Broj isporučenih PC računala u svijetu nastavlja s padom. U drugom kvartalu ove godine bilježi pad od 3,3 posto (prema IDC-u), odnosno 4,3 posto (prema Gartneru). Bez obzira na metodu izračuna, i dalje se nastavlja negativan trend uz manji pad od očekivanog.

U ukupnim brojkama isporučenih računala IDC u svom preliminarnom izvješću navodi kako je od aprila/travnja do kraja juna/lipnja prodano 60,5 miliona. Gartner, također preliminarno, ističe brojku od 61,1 miliona isporučenih PC-a. Jedan od glavnih uzroka novog pada isporuka leži u činjenici da su neke komponente zbog jako velike potražnje bile skuplje što je utjecalo na ukupnu cijenu računala.

Konkretno, riječ je o memorijskim čipovima koji su digli cijene SSD diskova i DRAM modula. Isto tako, analitičke kuće navode i porast cijena LCD panela. Dodaju ako više cijene nisu u tolikoj mjeri utjecale na isporuke poslovnim korisnicima koji ih unaprijed definiraju putem ugovora.

HP je zasjeo na prvo mjesto s 12,69 miliona (Gartner), odnosno 13,78 (IDC) isporučenih jedinica te je uz rast od 3,3 posto (Gartner), odnosno 6,2 posto (IDC) zauzeo prvo mjesto s 20,8 (Gartner), odnosno 20,7 (IDC) posto udjela. Lenovo na godišnjoj razini bilježi pad od 8,4 posto prema Gartneru, do nešto blažih 5,7 posto prema preliminarnom izvješću IDC-a.

Na listi najprodavanijih slijedi Dell, ispred Applea i Asusa koji je pretekao Acer. Gartner navodi kako je Dell rastao za 1,4, Apple je pao za 0,4, a Asus za 10,3 posto. Po IDC-evom izvješću, Dell također bilježi rast, i to za 3,7 posto, ali i Apple koji je, po njihovim podacima, narastao za 1,7 posto. Asus prem tom izvješću ima nešto manji pad isporuka u odnosu na isti kvartal 2016. od 8,6 posto.

Regionalno gledano, isporuke u sjevernoj Americi nastavile su stagnirati, a veću izdržljivost pokazala je i regija Europe, bliskog istoka i Afrike uz osjetnu volatilnost u usporedbi pojedinih država. Tome su najviše doprinijeli prijenosnici, a u Americi posebno Chromebook uređaji koji se sve više koriste u edukacijske svrhe zbog vrlo prihvatljivih cijena. Veći pad od očekivanog zabilježila je Azija bez Japana, najviše zahvaljujući oštrom usporavanju isporuka na dva najveća tržišta, u Kini i Indiji.