Iz ‘Alumine’ osporavaju potraživanja ‘Pavgorda’

‘Alumina,’nakon deblokade računa, nastavlja da radi punim kapacitetom, te  će u maju ispuniti sve ugovorene obaveze.

 

Advokat kompanije ‘Alumina’ Zvornik Vladimir Milošević tvrdi da postoji pravosnažno rješenje kojim se zabranjuje firmi ‘Pavgord’ iz Foče da učestvuje u izvršnom postupku protiv ‘Alumine’, kao i pravosnažno rješenje kojim se zabranjuje blokada računa zvorničkog preduzeća, ali da je sve to Osnovni sud u Zvorniku ignorisao.

Navodi da je nedavna blokada računa kompanije ‘Alumina’, po rješenju Osnovnog suda u Zvorniku bila nezakonita, a da je Okružni privredni sud u Bijeljini donio nekoliko odluka koje su ključne, među kojima i onu da je ‘Pavgordu’ pravosnažno onemogućeno da učestvuje u izvršnom postupku umjesto Ukio banke iz Litvanije.

Milošević je na konferenciji za novinare rekao da je o svemu obaviješteno nadležno tužilaštvo, „jer ova cijela situacija pokazuje visoki stepen sumnje u savjesnost učesnika u ovom postupku“.

I predsjednik Upravnog odbora zvorničke kompanije ‘Alumina’ Milorad Motika je dodao da se svi sudski procesi vode u vezi s Fabrikom glinice ‘Birač’ u stečaju te da niko iz njene kćerke firme ‘Alumine’ ne može pregovarati, jer je Upravni odbor odlučio da niko iz kompanije nema pravo, ni kapacitet, niti može pregovarati s bilo kim, pa ni ‘Pavgordom’.

On je naveo da slučaj u ‘Birču’ vodi stečajni upravnik, odnosno odbor povjerilaca, Skupština povjerilaca i stečajni sudija.

Motika je poručio poslovnim partnerima i kooperantima da ‘Alumina’, nakon deblokade računa, nastavlja da radi punim kapacitetom, te da će u maju ispuniti sve ugovorene obaveze.

Iz ‘Pavgorda’ su tvrdili da su 2014. s ‘Ukio bankom’ zaključi ugovor kojim je ta banka prenijela dio potraživanja u iznosu od 122 miliona KM, nastalog po osnovu ugovora o kreditima između Ukio banke i njenih povezanih subjekata.

Fabrika glinice ‘Birač’ u stečaju nedavno je odukom bijeljinskog Okružnog privrednog sud dobila sudski spor protiv litvanske Ukio banke koja je ovo preduzeće tužila za potraživanje veća od 155 miliona KM.