Izgradnja ekonomskih zona

Neophodnost uspostavljanja specijalnih ekonomskih zona, prilagođavanje poreskih i carinskih propisa u skladu s tim zonama itd.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik razgovarao je u petak na Jahorini s članovima delegacije kompanije ‘China Sinopharm International Corporation’, s kojom je prilikom posjete Kini, u novembru prošle godine, potpisan Sporazum o izgradnji nove bolnice u Doboju.

Dodika su predstavnici kompanije ‘China Sinopharm International Corporation’ informisali da su u međuvremenu formirali zajednički tim s predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a, koji je već formirao budžet i izradio projektnu dokumentaciju.

Predsjednik RS-a je izrazio zadovoljstvo napretkom tog projekta i istakao da je saradnja s kineskim partnerima veoma značajna za razvoj RS, saopćeno je iz Kabineta entitetskog predsjednika.

On se, u okviru ‘Jahorina ekonomskog foruma’, sastao i s Vang Jitongom, šefom delegacije kineske kompanije ‘China International Engineering Consulting Corporation’ te istakao spremnost za produbljivanje saradnje.

Ta državna kineska kompanija koja se bavi konsaltingom, pripremom zakonske regulative i obezbjeđivanjem uslova za izgradnju specijalnih ekonomskih zona u Kini, spremna je podijeliti iskustva i pružiti neophodnu pomoć RS-u i na taj način doprinijeti bržem formiranju ekonomskih zona u RS-u, navodi se u saopćenju.

U odvojenom susretu, Dodik se danas na Jahorini sastao i s predsjednikom Svjetske asocijacije specijalnih ekonomskih zona Huanom Torensom.

Dodik je izrazio spremnost da taj bh.entitet usvoji praksu i iskustva te asocijacije vezanu za formiranje specijalnih ekonomskih zona, i istakao povoljan geografski položaj RS-a.

Na Jahorini je juče završen dvodnevni poslovni forum, a u najvažnijim zaključcima tog skupa ukazano je na neophodnost uspostavljanja specijalnih ekonomskih zona, prilagođavanje poreskih i carinskih propisa u skladu s tim zonama, te omogućavanje postojećim poslovnim zonama pretvaranje u specijalne ekonomske zone.