Izložba Šibenčanke Branke Grubić u Sarajevu

„Crtam otkad dišem. Ali sve dosad, nije bilo suđeno da slijedim svoj san. Rekli su mi da to nije za mene. Rekli su mi da odrastem, da se uozbiljim i budem odgovorna. Rekli su da je to život. Tek u svojim tridesetima prvi put sam uzela kist u ruke i krenula od nule. Svaki dan učim i radim da nadoknadim izgubljeno vrijeme. Moji uzori su Walt Disney, Chrarlie Chaplin i Dražen Petrović. Naučili su me da je za ostvarenje snova potrebna mašta, puno smijeha i naporan rad.“ (Branka Grubić)

Poslije učešće u grupnoj izložbi „Women’s works“  u američkom gradu Woodstocku i osvojenih nagrada na međunarodnim takmičenjima, slikarica iz Šibenika Branka Grubić je svoju prvu samostalnu izložbu pod nazivom „Don’t fade away“ otvorila  u petak, 4. maja u Concept Storeu ‘Kutcha’ u Sarajevu

Ocjenjivački sud s Floride njezin je rad proglasio najboljim u jakoj konkurenciji od gotovo 900 radova iz 33 zemlje. Iako kaže da nema još dovoljno radova ni za izložbu, na velika je vrata ušetala na američko tržište i nije prošla nezapaženo. (januar, 2016. HRT)

Od Šibenčanke Grubić doznajemo da je po struci ekonomistica, te da je već 20 godina ‘Luka Šibenik’ kompanija u kojoj je zaposlena. S druge strane,  kistom i bojama intenzivinije se koristi zadnjih pet godina. ‘Don’t fade away’ se zove izložba upravo zbog toga što sam 30-tak godina zapuštala svoju strast za slikarstvom, te svoj san ostavljala sa strane i živjela život kao i svi ostali: posao, kredit, stan, auto…“

Akril na platnu njezin je zaštitni znak. Motiv su ljudska lica iz razloga što smatra da ljudska lica najbolje pokazuju emociju. Dimenzije njenih slika su metar sa metar. Samo ćemo još dodati da portreti hrvatske slikarice krase  domove u 14 zemalja svijeta.

Pitali smo Branku zašto je prvu svoju izložbu organizirala upravo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine?

„Sa svakom prodanom slikom koja je otišla u Bosnu i Hercegovinu, većinom u Sarajevo – tako se rađalo jedno prijateljstvo. Nije samo da neko kupi sliku i doviđenja. Sa skoro svima sam ostala u lijepim i prijateljskim odnosima,“ kaže Branka. A na poziv Maje iz ‘Kutche’ koja je Branki poslala poruku u utorak, ona je sjela u auto u par dana kasnije i došla u Sarajevo.

Sve slike imaju svoju priču. Neke su vesele, neke tužne, plačljive ili nasmijane. „Sve su to emocije, sve je to život!“  Zbog energija koju ima sliku ‘Don’t Talk Just Kiss’  Branki je posebno draga i ne želi je prodavati.

Likove na svojim slikama pronalazi putem fotografija sa interneta ili magazina koje je na neki način privuku. Po toj fotografiji slikarica Grubić složi sliku. I na pola „posla“ ostavi tu  fotografiju da bi nastavila dalje slikati u svom stilu. „Ali moram od fotografije krenuti,“ kaže ona.

Zainteresirala nas je slika djevojčice na izložbi koja  nosi naziv ‘Sarajevo’.

„ Prema Balaševićevim stihovima , „Sarajevo je kao dijete, zaigrano, prostodušno, naivno, lakovjerno, djetinjasto… Zato ono prvo i pruža ruke…“  Tako je meni Sarajevo prvo pružilo ruke za izložbu i morala sam napraviti sliku tog djeteta,“ kaže Branka.

Slikarica iz Šibenika kaže kako Sarajevo nije planirano, a dogodilo se. Isto tako bi voljela da se jedna takva priča dogodi u Beogradu, Zagrebu, Splitu. „Nije mi poanta sad naći neku galeriju, platiti i dobiti zidove, staviti slike,“ kaže ona i dodaje: „Raja je bitna!“

Nismo mogli odoljeti , a da ne upitamo Branku voli li Arsena Dedića?

„Obožavam Arsena Dedića. Imala sam priliku da za njegov rođendan (28. jula/srpnja) nacrtam njegov portret. Slavili smo Arsenov  rođendan u centru grada kod Katedrale baš kako bi on to napravija. „Kava sa Arsenom“ se zvao taj rođendan baš kako bi on to volio. Tu su bili Gabi Novak, Matija Dedić. Na toj proslavi je Gabi poklonjena moja slika. Jako je bilo emotivno. Arsen bi tu stajao sa strane, nešto prigovarao… „

U momentu dok razgovaramo sa Brankom pridružuje nam se i njen pas Eli koja je, naravno, došla iz Šibenika. Dok bi Branka, kako nam reče raju iz ‘Kutche’, ‘The Brew Puba’, ‘Superfooda’ sve  povezla u dva kombija u svoj Šibenik, mi Vam predlažemo da izložbu slika Branke Grubić koja će biti otvorena do 18. augusta 2017. godine posjetite  u prostorijama ‘Kutche’ (Skenderija 15).