Izumitelj iz Sarajeva napravio revoluciju u ishrani i poljoprivredi

Pavelka je svjestan toga da je glavni problem zagađenje zemlje koja je, uglavnom, tretirana upotrebom vještačkih đubriva i različitih hemikalija koje sadrže ono što našem organizmu ne treba, te ono što izaziva sve moderne bolesti.

Godinama unazad inovatori iz Bosne i Hercegovine na raznim međunarodnim takmičenjima i sajmovima prikazaju svoje inovacije i osvajaju nagrade.
Određeni podaci govore da su naši ljudi dobili 947 zlatnih, srebrenih i bronzanih medalja i drugih visokih priznanja. S druge strane, ovi vrijedni ljudi
su otvorili više od 40 malih kompanija u BiH.
Pavel Pavelka iz Sarajeva je jedan od izumitelja koji je iz Seula donio svoju prvu srebrenu medalju za svoj izum organsko đubrivo „Biofert.“

Jednako važan izum su i dodaci ishrani AVM (aktivni vulkanski minerali), i „Immunofood.“ Zatim su uslijedile medalje sa sajmova inovacija
iz Ženeve, Pariza, Varšave, Nirnberga, Pekinga, Ljubljane, Zagreba, Beograda i Skoplja.

Lijek za zatrovanu zemlju

Izumiteljstvom se Pavelka bavi sticajem okolnosti nakon što je shvatio da ne može obezbjediti za sebe i porodicu zdrave namirnice. „Ponuda na tržištu i proizvodi koji se tamo mogu kupiti su puni pesticida bilo da su iz osnovne
proizvodnje ili prerade. Otrovi ostaju i u hljebu ako su bili u pšenici i sl.,“ pojašnjava nastavnik tjelesnog odgoja.

On je dugo vremena razmišljao šta bi mogao po tom pitanju da uradi. Svjestan je toga da je glavni problem zagađenje zemlje koja je, uglavnom, tretirana vještačkim đubrivima i različitim, po zdravlje ljudi, životinja i okoliša štetnim hemikalijama, koje sadrže ono što našem organizmu ne treba, te ono što izaziva moderne bolesti kao što su rak, leukemija, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, alergije, poremećaj funkcije imuniteta itd.

Pavelka, porijeklom iz Slovačke, rođen je u Vojvodini i kako kaže u tom poljoprivrednom kraju svi pomalo znaju o poljoprivredi bez obzira kojom
se strukom bavili.

„Dolazim do određenih saznanja i jedne vrste đubriva koja bi mogla biti lijek za zatrovanu zemlju. Dugogodišnjom upotrebom vještačkih đubriva poljoprivredno zemljište postaje kiselo. To je problem na globalnom nivou.
U razvijenim poljoprivrednim zemljama to je mnogo više izražajno. Možda u BiH manje u odnosu na Slavoniju i Vojvodinu. Kad je zemlja kisela onda
biljke apsorbuju više otrova, odnosno otrove i teške metale i radioaktivne čestice iz te zemlje“, kaže Pavleka.

Zemljište je degradirano

On dalje pojašnjava sljedeće: „Ako zemlja ima ph vrijednost neutralnu, onda te iste biljke bez obzira na prisustvo otrova i teških metala u zemljištu,
otrove i teške metale ne apsorbuju. Radio sam na tome, ne samo kako da se efikasno i dugoročno alkalizuje zemlja. Alkalizacija se radi i manje ili
više je efikasna jer se svodi samo na kalcizaciju. Ja sam napravio nešto što će dovesti do detoksikacije zemlje i do vraćanja njenih karakteristika u period prije korištenja vještačkih đubriva, kada je zemlja bila živa. Dakle, živa
zemlja koja je poizvodila zdrave hranljive materije koje su potrebne biljkama.“

Upotrebom vještačkih đubriva prinosi se zakratko povećavaju ali ako se ona primjenjuju bez organskih đubriva, dolazi do strukturnog propadanja
zemljišta i opadanja njegove plodnosti, ističe naš sagovornik. Zemlja više ne
proizvodi hranljive materije, čak neki stručnjaci kažu da je „drogirana.“
Naravno nikad nije bilo teže doći do kvalitetne hrane. Šta to mi konzumiramo, koliko je danas voće i povrće i druga hrana izloženo različitim
pesticidima, možemo samo nagađati. S druge strane, proizvodnja hrane sve je skuplja.

Pavelka kaže da je imao sreću tako što je svoje ideje uspio pretvoriti u praksu. Formirao je nekoliko vrsta đubriva (Biofert). „Jedna vrsta vrši regeneraciju degradirane zemlje (obnavlja njenu plodnost), zatim detoksikaciju. Upotrebom ovog đubriva ti otrovi se neutraliziju. Uporedo
se vrši kvalitetna alkalizacija što skupa omogućuje da se u zemlji počnu formirati flora i fauna kao što je nekada postojala, koja proizvodi fosfor i
omogućuje formiranje korisnih bakterija koje hrane korijen i mikoriznih vlakana koja dopremaju vlagu i hranljive materije do korijena biljke. Na
taj način zemlja postaje živa, sama proizvodi hranjive materije, biljke postaju otpornije na bolesti i sve manje treba vještačkih đubriva i pesticida a
prinosi su veći“, pojašnjava on.
Međutim, po Pavelkinim riječima, đubrivo koje je izumio, ipak, se koristi u malom obimu. „Biofert“ đubrivo, koriste ljudi koje žele imati proizvod
bez otrova, te pojedinci koji se bave konvencionalnom poljoprivrednom proizvodnjom za svoju upotrebu. On smatra da bi svi mi mogli bez nekog
velikog napora proizvesti zdravu hranu.

“Biofertˇ” đubrivo je namjenjeno za široku upotrebu u intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji za visoke prinose žitarica, povrća i voća bez
otrova i za obnavljanje plodno sti zemljišta. U Tomislavgradu uzgajivač kupine Jozo Anić pravi kupinovo vino, te više godina koristi ovo đubrivo i
ima odlične rezultate. Zadovoljan je. Također, dosta Pavelkinih poznanika koristi ovaj njegov izum koji je verifikovan i u EU. U Slovačkoj, za ovo đubrivo izdat je certifikat za primjenu u organskoj poljovredi Pavelka je otvoren za saradnju sa distributerima đubriva, zadrugama i poljoprivrednim
proizvođačima u cilju širenja proizvodnje poljoprivrednih proizvoda bez otrova.

AVM – dodatak ishrani

Drugi izum 63-godišnjeg Pavela Pavelke je dodatak ishrani ili dijetetski suple-
ment AVM (aktivni vulkanski minerali) koji je prošao analize Federalnog Zavoda za javno zdravstvo i na Farmaceutskom Institutu. Odobren je od
strane Ministarstva zdravstva FBiH kao dodatak ishrani, i na osnovu toga se može prodavati, naravno.
„Kako od zdrave hrane koju bi želio kupiti nema ništa, onda sam napravio ovaj proizvod (AVM). Ono što đubrivo radi zemlji, AVM radi nama – uradi
detoksikaciju svih otrova koje smo unijeli u naš organizam. Djeluje kao apsorbent i adsorbent, uvezuje svoju molekularnu strukturu i za sebe
zakači otrovne materije, teške metale, radioaktivne izotope, štetne bakterije i komponente virusa. Na bazi izmjene jona koja se događa zbog razlike u električnom potencijalu. Ovaj mineral naelektrisan je sa minus, a otrovne i štetne materije sa plus. AVM očisti organizam od svega onoga što nam ne treba. Samo takav organizam usporeno stari. Imuni sistem može čak i da
odmori, te da efikasnije djeluje za slučaj pojave iznenadnog virusa,“ kaže Pavelka. To može da potvrdi time što niti on kao ni drugi članovi
njegove porodice ne idu dokotrima.

Pored svojih nutritivnih osobina u ishrani organizma makro i mikro mineralima, AVM odstranjuje iz tijela brojne pozitivno nabijene čestice
koje su štetne, otrovne ili kancerogene supstance u obliku teških metala, pesticida, herbicida, aflatoksina, nitrozamina, amonijaka, mikotoksina,
laktata, radioaktivnih čestica, UV zračenja, nusprodukata lijekova, kontracepcijskih tableta, kemoterapije, radioterapije, droga, alkohola,
cigareta, te raznih oskidanata, komponenti virusa, alergena i ostalih štetnih supstanci.
AVM dodatak ishrani je dostupan u drogerijama „DM“ u našoj zemlji. Namjenjen je za široku upotrebu u svim uzrastima, u svrhu prevencije
bolesti i održavanja zdravog i vitalnog organizma.

Immunofood u ishrani

Koje su to Immunofood norme u ishrani, koliko su one bitne za zdravlje jednog sportiste, kao i svakog drugog pojedinca koji želi da zna šta je to što unosi u svoj organizam?
„Tako se mi u kući hranimo. To je treća inovacija u cijeloj priči, koju nisam objavio preko Saveza inovatora i sa kojom nisam otišao ni na sajmove.
„To je hrana koja liječi, najkraće rečeno. Hrana koja balansira imuni sistem. Nauka je rekla da je najbolje slušati svoj organizam, kad si žedan pij, kad
si gladan jedi. Ne treba jesti, bar po meni, kad je 12 sati ili je moja supruga napravila toplo jelo. Ja to ne radim, nego jedem kad ogladnim,“ kaže Pavelka.

Balans u hrani

Immunofood je nešto veoma bitno. Pavelka je ovaj proizvod ponudio domaćoj industriji, ali nažalost, nije naišao na razumijevanje. Immunofood ima ulogu da bez obzira o kom proizvodu se radi, hrenovki, kolaču
itd. napravi kiselo alkalni balans u organizmu da bi rezultat bio pH blago bazni. Nema bolesti kad je pH vrijednost 7, 4. Ne možemo se ni prehladiti. Kad bi se immunofood koristio u industriji hrane, spriječio bi nastanak mnogih bolesti.

(Cijelu priču o Pavelkinim inovacijama pročitajte u printanoj verziji Reunion magazina koju možete naručitu na info@reunion.ba)