Kako je bilo raditi sa Steveom Jobsom

Andrea Andy Cunningham, koja je pomogla pokretanje Appleovog originalnog Macintosha, otkrila je za Business Insider zašto je voljela raditi sa Steveom Jobsom, iako ju je otpustio pet puta, a rad s njim je bio prilično traumatično iskustvo.

“Kada me Steve Jobs prvi put otpustio to je bilo traumatično iskustvo jer sam mislila da je to posljednji put da radim s njim. Pozvao me je u svoju kancelariju ili salu za sastanke, ne sjećam se tačno, i tu je sjedio i njegov finansijski direktor. Pogledao me je i rekao: ‘Raskinut ću ugovor s tobom. Mislim da je to što radiš veoma loše, prestat ćemo odmah raditi, dakle to je to – otpuštena si”, rekla je Andy prisjećajući se.

To ju je mnogo povrijedilo i nakon toga je, priznaje, bila veoma emotivna. Iako je bila na rubu suza, nije plakala.

“Nisam znala šta da radim pa sam mu rekla: ‘Uredu, znate da mi dugujete 35.000 dolara i da…’, a on me je prekinuo i rekao da mi to neće platiti jer moj rad nije bio vrijedan toga. Izašla sam iz te prostorije i pozvala svog mentora Regisa McKenna koji mi je rekao kako moram biti korak ispred njega i imati nešto zbog čega bi me morao isplatiti. Rekla sam da nemam ništa, a on me ispravio i rekao da imam veze s biznis medijima”, rekla je.

Nakon toga se vratila i prekinula njegov sastanak s finansijskim direktorom.

“Rekla sam mu da mi mora isplatiti novac koji mi duguje jer imam startup kompaniju i započinjem svoj biznis. Rekao je da to neće uraditi, na šta sam mu rekla: ‘Znaš da me sedmično zove 30-40 press službi biznis medija s kojima smo uspostavili saradnju tokom proteklih godina. Uvijek me pitaju kakav si kao kolega i trenutno im govorim neke lijepe stvari”, rekla je.

Nakon toga joj je Steve Jobs napisao ček i ponovo je zaposlio. Ispričala je kako je Steve bio veoma nestrpljiv i kako se često ljutio na sve ljude s kojima je radio.

“Imao je jasnu viziju toga šta bi svako od nas trebao raditi i ljutio se ako niste bili dovoljno brzi ili ako niste radili onako kako je on zamislio. Bacao je papire na ljude, vikao, psovao i kritikovao njihovo odijevanje”, rekla je

Dok je za jedne to bilo fatalno i uništavalo ih, drugima je to bio podstrek da budu još bolji i više se trude.

“Na svu sreću bila sam među ovima koje je to motiviralo. Zahvalna sam mu za svo iskustvo i sada sam mnogo bolja u poslu, ali ne bi bilo tako da nije bilo njega”, rekla je Andy.