Koliko je štetno ostavljati mobitel na punjenju svaku noć?

Većina potrošača pred spavanje svoje mobilne uređaje stavlja na punjenje, bilo da je to potrebno ili ne. Uostalom, današnji uređaji su pametni i znaju kontrolirati koliko se tačno i kako trebaju puniti, zar ne?
Problem zapravo ne postoji u smislu toga da se baterija može ‘prepuniti’, već činjenici da je samo punjenje štetno za njih. Litij-ionske baterije u današnjim uređajima potpomognute su nizom el. dodataka koji osiguravaju stabilno punjenje u većini uvjeta. No, jasno je kako njihovo samo punjenje zapravo polako uništava hemiju baterije i one gube svojstva.
Kako potrošači mobilne uređaje mijenjaju svakih dvije godine, većina ih to ni ne primijeti u opipljivoj mjeri (ovisno o tom koliko ciklusa punjenja prođu).

Za one koji to ne namjeravaju učiniti radi budžeta ili bilo kakvog trećeg razloga, a da ne moraju mijenjati baterije za par godina u skupom servisu zbog svakodnevnog punjenja, stručnjaci preporučuju korištenje sporijih punjača. Hatem Zeine, osnivač tvrtke za bežično punjenje Ossia, preporučuje da potrošači primjerice pune baterije iPada Pro punjačem od iPhonea.

Na taj način će baterija uređaja sporijim punjenjem biti hladnija, a upravo visoka temperatura je jedna od stavki koja drastično skraćuje životni vijek litij-ionskih baterija. Čak i Appleova stranica navodi kako temperature iznad 35 stupnjeva Celzijusa mogu trajno smanjiti kapacitet baterije.

Mnogi su eksplozijom popularnosti igre Pokemon Go uočili da baterije moraju puniti mnogo češće. To ne čudi s obzirom na to da je igra itekako gladna resursa te je u stanju bateriju iscijediti u svega nekoliko sati. Gora stvar u tom smislu je činjenica da su korisnici diljem svijeta znali proći nekoliko ciklusa punjenja baterija dnevno, što znači i da će ti uređaji mnogo ranije pokazati znakove istrošenih baterija, tj. smanjenja kapaciteta.

Noviji mobilni uređaji dolaze s tehnologijama vrlo brzog punjenja (poput Qualcommovog Quick Chargea), uz obećanje da opterećenje ne leži na baterijama već elektronici koja omogućuje tako brzo punjenje. O trajnosti tako punjenih baterija bit će sigurno više riječi u godinama koje slijede – barem dok se baterijska tehnologija ne pomakne barem malo naprijed.