Kožul: Energetska zajednica u Europskoj uniji

Rasprava o EU paketu čiste energije i implikacijama amandmana na Energetsku zajednicu i Ugovor o uspostavljanju Energetske zajednice.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Predrag Kožul učestvovat će u radu Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice koji se održava danas u Briselu.

Članovi Plenuma prisustvovat će sastanku Odbora za industriju, istraživanje i energiju Evropskog parlamenta na temu ‘Energetska zajednica u Europskoj uniji (EU)’ u okviru koje će se obaviti rasprava o EU paketu čiste energije i implikacijama amandmana na Energetsku zajednicu i Ugovor o uspostavljanju Energetske zajednice.

Kako je najavljeno, u radu Plenuma učestvovaće i predsjednik Odbora za industriju, istraživanje i energiju Evropskog parlamenta Jirži Buzek.

Na sastanku će direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač prezentovati izvještaj o najaktuelnijim pitanjima u funkcionisanju Energetske zajednice, a posebna sesija biće posvećena i budućoj saradnji članova Parlamentarnog plenuma o pitanjima od zajedničkog interesa.

Sastanci Plenuma održavaju se dva puta godišnje. Jedan sastanak se održava u parlamentu zemlje koja predsjedava Energetskom zajednicom, a drugi naizmjenično u Beču (u sjedištu Sekretarijata Energetske zajednice), ili u Briselu u Evropskom parlamentu.

Domaćin prethodnog sastanka Parlamentarnog plenuma, koji je održan 13. oktobra 2016. godine, bila je Parlamentarna skupština BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.