‘Lean six sigma’ povećava profit, smanjuje troškove

‘Lean’ i ‘six sigma’ -omogućavaju povećanje brzine i efikasnosti bilo kojeg procesa u organizaciji čiji je  rezultat  povećanje prihoda, smanjenje troškova i unapređenje saradnje unutar organizacije.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) u toku je dvodnevni trening pod naslovom ‘Lean six sigma yellow belt’ (žuti pojas) – saznajte koji su stvarni gubici u vašim procesima i kako ih minimizirati”, a s ciljem predstavljanja praktičnih metoda za povećanje zadovoljstva kupaca i zaposlenih, te smanjenja troškova i zadržavanja poslovanja na tržištu.

Direktorica Sektora za edukaciju pri VTKBiH Elma Kovačević – Bajtal pojasnila je da je riječ o dvjema metodama za poboljšanje procesa – “lean” i “six sigma”, te dodala da one omogućavaju povećanje brzine i efikasnosti bilo kojeg procesa u organizaciji čiji je  rezultat  povećanje prihoda, smanjenje troškova i unapređenje saradnje unutar organizacije.

“‘Lean’ omogućava efikasnije odvijanje proizvodnih i uslužnih procesa na način da se eliminišu gubici, odnosno racionalno koriste raspoloživi resursi, dok je ‘six sigma’ metod za efikasno rješavanje problema,” kazala je Bajtal.

Navela je da ‘lean six sigma’ povećava profit, smanjuje troškove, poboljšava efikasnost i efektivnost, ali i međuljudske odnose u organizaciji, jer zaposleni aktivno učestvuju u izgradnji povjerenja. Koristi od ‘lean six sigma’ metoda, kako je dodala, mogu imati sve organizacije bez obzira na veličinu, odnosno mala, srednja i velika preduzeća.

Predavač na ovom dvodnevnom treningu je Tarik Adrispahić, a edukaciji prisustvuju predstavnici firmi iz Banje Luke, Mostara, Sarajeva, te drugih gradova BiH.