Mađarska je spremna riješiti situaciju s ‘Inom’

“Doista je problem što je stabilnost hrvatske vlade nažalost nesigurna,” kazao je zamjenik mađarskog premijera Zsolt Semjen.

Mađarska je spremna riješiti situaciju s prodajom udjela u Ini kad hrvatska strana da ponudu i kad se dvije strane sporazumiju na poslovnom temelju, izjavio je zamjenik mađarskog premijera Zsolt Semjen za HTV, objavljeno je u četvrtak.

“Kada hrvatska strana da ponudu i kada se sporazumijemo na poslovnom temelju, onda ćemo biti spremni riješiti ovu situaciju”, rekao je Semjen odgovarajući na pitanje novinara dokad je Mađarska voljna čekati s prodajom udjela u ‘Ini’ u kontekstu aktualnih previranja u hrvatskoj politici i krize u ‘Agrokoru’.

“Doista je problem što je stabilnost hrvatske vlade nažalost nesigurna”, kazao je on dodajući da je za Mađarsku velika prednost to što ima jaku i stabilnu vladu i što vrlo brzo može donijeti zakon ako to gospodarska situacija opravdava.

Međutim, istaknuo je da vlade dolaze i odlaze, ali da dva naroda i dvije države ostaju.

“U Hrvatskoj koalicijski sporovi i teškoće oko sastavljanja vlade očito otežavaju vezu između dviju vlada, ali moram reći, vlade dolaze, vlade odlaze, hrvatski i mađarski narod ostaju, Hrvatska i Mađarska ostaju, to se mora uzeti kao temelj i nadamo se da će Hrvatska što prije imati stabilnu vladu s kojom ćemo moći na dugi rok, plodonosno, na temelju povjerenja surađivati”.

Izrazio je nadu da će što prije doći do susreta mađarskog i hrvatskog premijera, Viktora Orbana i Andreja Plenkovića, i podsjetio je da su se oni sastali u Europskom vijeću a također i unutar Europske pučke stranke.