Mercator pred preuzimanjem Konzuma i Velpra u BiH

Ante Ramljak, povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor, ocijenio je na današnjem sastanku u Sarajevu, da sve kćerke u BiH koje su proizvodnog karaktera posluju veoma dobro, ali da Konzum i Velpro posluju sa nezadovoljavajućim rezultatima. 

Dodao je da će zbog toga Mercator preuzeti Konzum i Velpro u Bosni i Hercegovini, te se obavezao da će vratiti sve dugove dobavljačima.

Najavio je ponovno vraćanje Mercatora kao brenda u maloprodajne lance u BiH zbog toga što je nakon svih analiza uočeno da je brend Mercator prepoznatljiviji i da je imao puno više uspjeha nego Konzum, te da daje određenu dozu sigurnosti s obzirom na sadašnje poslovanje Mercatora, koji u u Sloveniji i u Srbiji posluje jako dobro.

– To je plan koji sam detaljno iznio na sastanku i mislim da je on pozdravljen. Moram naglasiti ovo je plan, nismo još donijeli definitivne odluke. Mercator ima svoj kreditni odbor i plan mora prezentirati pred svojim kreditorima, a i Agrokor to mora prezentirati svom vjerovničkom vijeću, tako da ovo još nije definitivna odluka, ali u tom pravcu idemo – rekao je Ramljak.

Naglasio je da je dogovoreno da će se sastanci održavati jednom mjesečno, te da će vlasti u BiH biti upoznate sa svim koracima ovog plana i smirivanju situacije.

– Mislim da je to važna komunikacija i nastavićemo je – rekao je Ramljak.