Microsoft upozorava na moguće razorne cyber napade

Prošlomjesečni napad velikih razmjera ransomwareom WannaCry bilo je, čini se, tek upozorenje za ono što se sprema. Microsoft je ovih dana izdao kritične zakrpe kako bi blokirao novi val sličnih napada, a da je prijetnja stvarna potvrđuje i činjenica da su nadogradnje objavljene i za sisteme koje ta kompanija više ne podržava, poput Windowsa XP i Servera 2003.

Nove zakrpe dodatak su redovitima koje se objavljuju svakog utorka, objavili su iz Microsofta i dodali kako će sigurnosne obnove biti automatski distribuirane svim podržanim platformama. Ono što je neuobičajeno je izdavanje nadogradnji i za sisteme koje više ne podržavaju i korisnici će ih moći instalirati automatski ili ručno. Razlog tomu je što se sistemi poput XP-a i Servera 2003. još uvijek koristi velik broj ljudi i organizacija širom svijeta.

Prošlomjesečni napad WannaCry ransomwareom najveći je napad ucjenjivačkim softverom ikad izveden i bio je koordiniran. Zaražena su bila i računala i serveri mnogih kompanija, a opasno je bio ugrožen i zdravstveni sistem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Taj je napad koristio propuste u Windowsima koji su ‘zakrpani’ još dva mjeseca ranije, ali su bili izloženi korisnici koji nisu instalirali nadogradnje.

Činjenica da su sada izdali zakrpe i za starije sisteme daje naslutiti da bi se ponovno mogli pojaviti veći problemi s ransomwareom stoga i mi sugeriramo čitateljima da zaštite svoja računala kroz nadogradnje operativnog sitema.