MMF neće BiH ‘gledati kroz prste’

Očekuje se puna kredibilnost u realizaciji preuzetih obaveza i da zbog toga u predstojećim procesima BiH neće imati nikakav povlašteni tretman.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da institucije BiH u sklopu svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti treba da završe sve obaveze i da će odmah poslije toga Međunarodni monetarni fond realizovati narednu tranšu u sklopu aranžmana sa BiH.

Zvizdić je naveo da je potpuno jasno da se očekuje puna kredibilnost u realizaciji preuzetih obaveza i da zbog toga u predstojećim procesima BiH neće imati nikakav povlašteni tretman niti će joj se bilo šta ‘gledati kroz prste’.

“Neizvršenje obaveza vodilo bi nestabilnosti entitetskih budžeta, što enitetske vlade može dovesti u neprijatnu poziciju,” rekao je Zvizdić za ‘Glas Srpske’.

On je istakao i da će BiH, ako ne bude ciljanih političkih, odnosno proceduralnih i institucionalnih blokada, uspješno odgovoriti na upitnik Evropske komisije koji sadrži 3.242 pitanja, čime će ispuniti ključni uslov za dobijanje kandidatskog statusa.

“Osim profesionalnih i stručnih odgovora na pitanja, biće potrebno sačuvati i kontinuitet u postojanju pozitivne političke volje usmjerene ka unapređenju pozitivnih procesa u BiH, posebno u sferi evropskih integracija i socio-ekonomskih reformi,” rekao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, ako se sve to uspije, onda je prvi kvartal naredne godine optimalan rok da BiH dobije kandidatski status i time otvori novo poglavlje u odnosima sa EU.