Mostarski Hotel Ruža – gdje je ‘zapelo’?

Pogled na gradilište daje sve odgovore, od rokova nema ništa. Hotel još dugo neće biti otvoren.

Iako je najavljeno da će prije ratni centar hotelijerstva u Mostaru, poznati hotel ‘Ruža’, biti otvoren ove godine, pogled na grube građevinske radovi, dvadesetak radnika koji izgledaju gotovo neprimjetno na cijelom gradilištu, ne ulijevaju nikakvu nadu da će se ovaj objekt završiti ni u narednih godinu dana.

“Samo za radove oko hotela, uređenje dvorišta i slično, treba oko pola godine, a nije se još počelo”, saznali smo od sagovornika tokom jučerašnje posjete ovom najpoznatnijem mostarskom gradilištu.

Prije nekoliko mjeseci, Reunion Magazin pisao je poslovanju, investicijama i kreditnim aražmanima koji se tiče hotela ‘Ruža’. Također govorili smo i o raznim opstrukcijama, zabrani građenja u ime zaštite kulturne baštine stare jezgre grada u kojoj se hotel nalazi. Svi ti razlozi su, kako se najavljivalo, otklonjeni dolaskom ozbiljnog investitora poznatog lanca hotela Marriott. Na stranici ovih hotela stajala je najava, zajedno sa slikama, hotel u Mostaru će imati 5 zvijezda, 182 sobe, 3 bara, a danas su tu samo prašina i građevinski otpad..

Građani koje smo sreli kažu da su umorni od priče oko ‘Ruže’, godinama ovaj objekt predstavlja ruglo grada i to u samom centru, utječe na turističku sliku grada i boli u srcu sve mostarce jer kako kažu znaju ‘da tu nisu čista posla’, da nekome odgovara da se cijela priča oko hotela vuče iz godine u godinu.

Na početku radova, misleći pri tome na radove nastale dogovorom sa hotelom Marriot bilo je jako puno radnika, oko 20 firmi je tu radilo, sada samo tri i oni su došli sa konkretnim zadatkom i brzo će ići. “Ne može se ovaj objekt završiti sa 20 radnika, to je svima jasno”, objašnjava jedan od stalnih prolaznika i ‘dugogodišni posmatrač’ radova na hotelu.

‘Gdje je zapelo’?, pitaju se građani, pitaju se radnici – koji kako saznajemo iz pouzdanih izvora nekada nemaju novca da kupe potrebne stvari za obične radove, pitaju se i vlasnici i ugostiteljskih objekata iz blizine kojima ova svakodnevna građevina uveliko šteti poslu. “Svima bi nam bilo drago da se završi čim prije, tolerišemo sve radove, ali ovo može potrajati“, zabrinuto poručuje jedan od ugostitelja.

Zašto se ništa ne događa? Da li je dogovor oko hotela Marriot baš kao i svi oni prije – propao? Hoće li mostarski Hotel Ruža i dalje predstavljati izložbu cigle i cementa? I ono najvažnije – gdje su ‘pare’, nastavljamo pitati one koji bi trebali imati odgovor.